Најновије

КФОР СЕ ОГЛАСИО: Шта се дешава са захтевом о повратку српске војске?

Кфор је данас саопштио да "тренутно анализира недавни захтев Србије" за повратак до 1.000 припадника њених снага на Косово и Метохију и да ће та мисија НАТО у покрајини наставити да пружа сигурно и безбедно окружење и слободу кретања.

Кфор (Фото: flickr)

Како је наведено у саопштењу, Кфор је недавно "појачао присуство трупа на Јарињу из превентивних безбедносних разлога", што се показало "као изузетно успешна активност, у великој мери захваљујући продуктивној сарадњи Кфора с Владом Црне Горе, начелником српског Генералштаба, институцијама на Косову и мисијом Еулекса.

"Повећање присуства трупа је било неопходно, имајући у виду недавне извештаје о наводном могућем присуству организованих криминалних група у оквиру демонстрација", наводе из Канцеларије за односе са јавношћу Кфора.

"Тренутно анализирамо недавни захтев Владе Србије. Наставићемо да обезбеђујемо безбедно и сигурно окружење и слободу кретања који подстичу продуктиван дијалог, дајући лидерима могућност да створе дугорочна, одржива решења у корист свих заједница које живе на Косову", саопштио је Кфор.

Кфор истиче и да редовно изводи вежбе, "осмишљене да тестирају способности и одржавају неопходан ниво оперативне спремности неопходан за наставак испуњавања дужности снага", подсетивше да је најновију вежбу одржао 19. децембра ове године у кампу Ново Село.

Вежба у Новом Селу спроведена је да се обуче и тестирају способности јединица Кфора да гарантују слободу кретања коришћењем расположивих средстава - тешких логистичких возила и инжињеријских средстава, прецизира се у саопштењу.

"Због сложености тренутног радног окружења, најважније је да се ови системи и способности тестирају јер ублажавају колективни ризик ако се будући политички споразуми не могу испунити. Много је актера на терену посвећених напретку, али Кфор остаје на опрезу и спреман да реагује. Спремни смо да интервенишемо, ако буде потребно, да бисмо спречили ескалацију, у складу са нашим мандатом УН", поручују из мисије НАТО у покрајини.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА