Најновије

Калонзо Мусиока последња нада Кенијаца

Kалонзо Мусиока, лидер опозиције и један од омиљених политичара у Кенији, напунио је јуче 69 година.

Мусиока који се налази на челу Wiper коалиције иза себе има блиставу каријеру. Већ са 32 године постао је члан Парламента, а након тога и министар па све до потпредседника Кеније.

И поред политичке каријере дуге 37, година Калонзо Мусиока у Кенији, чак и међу гласачима других странака, важи за поштеног политичара. To je реткост и за Европу и САД, а тек у политичком животу Африке.

Ту своју црту показао је и на предходним изборима када је ради вишег интереса и како би се избегло расипање гласова подржао 77 година старог Раилу Одингу, који није хтео да одустане од кандидатуре јер му је због старости ово била последња шанса да се кандидује за место председника. Ипак, Калознзова жртва била је узалудна јер је Раила изгубио трку од садашњег председика Кеније Вилијама Рута. По многима исход избора бо би другачији да је Калонзо био кандидат уместо Раиле.

Калонзо припада суверенистичком покрету који жели да Кенију одвоји од зависности и утицаја споља који није престао ни након краја колонијалне ере. Он увиђа да су бројни проблеми које Кенија има последица и даље снажног утицаја некадаших колонијалних сила и жели да за свој народ обезбеди пуну контролу над сопственом државом и избори се са корупцијом која прати предходне режиме.

 

Калонзо овог пута креће у нову борбу као неспорни лидер опозиције јер су остали релевантни политички лидери у годинама када више не могу да прате ритам политичког живота у Кенији. И даље пун енергије и спреман да зада ударац корумпираним елитама на неким будућим изборима. По многима он је последња нада за спас Кеније.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА