Најновије

Грчићева струја се на велика врата враћа у ЕПС?

Репрезентативни Синдикат радника Електропривреде Србије (ЕПС) у овом тренутку има два руководства, која се међусобно не признају, а надлежни се засад не изјашњавају о томе које вођство има легитимитет да предводи ту синдикалну организацију у актуелном мандату.

Милорад Грчић (Фото: Јутјуб)

Сукоб у овом, иначе веома утицајном синдикату чији челници годинама уназад не презају од оштре критике министара и других руководећих кадрова у енергетском сектору, кулминирао је 22. октобра прошле године када је Главни одбор Синдиката радника ЕПС-а сменио дотадашњег председника Милана Ђорђевића и на његово место поставио Радосава Крсмановића.

Ђорђевић, пак, није прихватио одлуке тог скупа тврдећи да синдикалци који су се на њему окупили нису имали кворум за одржавање Главног одбора и да је одлука о његовој смени нелегитимна. Он је истакао да је разлог одржавања састанка на коме је смењен његово противљење лошем управљању предузећем од стране тадашњег директора Милорада Грчића који је имао подршку председника Синдиката Рударског басена "Колубара" Миодрага Ранковића.

У међувремену, 27. децембра ове године истекао је мандат руководству Синдиката радника ЕПС-а, због чега је било потребно спровести процедуру за избор нових челника те синдикалне организације.

- Како правила и предвиђају у октобру смо расписали изборе за новог председника а средином новембра они су и спроведени. Резултати су показали да сам добио већину, односно да сам изабран на позицију председника Синдиката радника ЕПС-а. Међутим, чланови окупљени око Ранковића су одбили да учествују у изборима за председника које смо у складу са процедуром организовали и уместо тога приредили своје на којима је наводно победио Срђан Алимпијевић, бивши директор површинских копова "Колубара" - наводи Ђорђевић и додаје:

- Реч је о групацији којој смета актуелни директор ЕПС-а Мирослав Томашевић, јер је успео да постави предузеће на ноге после колапса који је изазвао Грчић нестручним руковођењем као и то што Синдикат радника ЕПС даје подршку садашњем пословодству због тога што води рачуна о интересима предузећа - наводи Ђорђевић.

Саговорник Данаса додаје да је након што је изабран за председника Синдиката радника ЕПС-а у том својству упутио захтев пословодству ЕПС-а да сходно одредбама Колективног уговора потпише споразум о функционисању синдиката.

- Међутим, из Министарства рударства и енергетике пословодству ЕПС-а стиже захтев да уговор о функционисању потпишу са Алимпијевићем иако није било правног основа да се избори на којима је наводно изабран организују. Са друге стране, директор Томашевић не жели да потпише споразум са Алимпијевићем и на то није пристао ни после разговора са министарком Ђедовић - тврди Ђорђевић.

Он истиче да је тражио разговор са министарком Ђедовић и да му је у њеном кабинету речено да ће делегацију са њим на челу она примити у уторак.

- У договорорено време смо дошли на састанак, али нам је на улазу казано да министарка није ту. Чекали смо сатима али безуспешно, нико нас није примио на разговор иако нам је то било обећано. И у среду смо се обрели у седишту Министарства рударства и енергетике али ни тада није дошло до разговора. Не знам због чега министарка Ђедовић не жели да прихвати резултате избора за председника у Синдикату радника ЕПС-а - истакао је Ђорђевић и нагласио:

- Ми очекујемо да их она на крају ипак прихвати и да пословодство ЕПС-а потпише споразум о функционисању рада наше синдикалне организације. Ако министарка настави да подржава нелегално изабрано руководство иза кога стоје Грчић и његови људи а које је под контролом Миодрага Ранковића и игнорише легално изабраног председника Синдиката радника ЕПС-а, организоваћемо протест испред Владе Србије а ако буде требало и генерални штрајк.

Са друге стране, Миодраг Ранковић, за кога Ђорђевић тврди да контролише Алимпијевића, за Данас каже да су избори за председника Синдиката радника ЕПС-а спроведени на прописан начин у целом предузећу, да је председник изабран већином гласова чланова синдикалне организације а да су пак нелегални избори које је организовао Милан Ђорђевић са својим присталицама.

- Резултати избора које је спровео Ђорђевић су фалсификовани јер нису аутентични с обзиром на то да је добио мали број гласова и не ужива подршку међу члановима синдиката. Имали смо састанак у Министарству рударства и енергетике на коме је присутан био и директор ЕПС-а Мирослав Томашевић. На том састанку смо предали предлог споразума о функционисању синдиката. Пословодство на челу са Томашевићем га је преузело и констатовало да им је потребно два дана да се упознају са његовом садржином. Пословодство на то има право, са тим немамо никакав проблем али очекујемо да споразум буде прихваћен и потписан као и чињеница да је Срђан Алимпијевић легално изабрани председник Синдиката радника ЕПС-а - наводи Ранковић.

Иначе, у јавности се спекулише да су Милан Ђорђевић и актуелни директор ЕПС-а Мирослав Томашевић блиски бившој министарки енергетике Зорани Михајловић, а Миодраг Ранковић бившем руководству предузећа на челу са Милорадом Грчићем.

У Министарству рударства и енергетике су за Данас категорично одбацили тврдње да тај ресор захтева од менаџмента Електропривреде Србије да призна избор Срђана Алимпијевића на позицију председника Синдиката радника ЕПС-а.

- Министарство се не меша у избор синдикалних руководстава ни у једној компанији, па ни у ЈП ЕПС. Увек је отворено за дијалог и партнерски однос са синдикатима из предузећа у свом ресору, јер без бриге о запосленима нема ни успешног енергетског сектора. Одговорно понашање руководства, представника синдиката, и свих запослених у енергетском сектору је од виталног значаја за стабилност енергетског система, сто је у овом моменту, од изузетног значаја за све грађане наше земље. Министарство апелује на све актере енергетског сектора, па и синдикат и руководство ЕПС-а да дођу до одрживих решења који неће угрозити енергетску сигурност наше земље - поручују из Министарства рударства и енергетике.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА