Најновије

МАКЕДОНСКА ВОЈСКА КРЕНУЛА НА РУСИЈУ: Појачавају борбену групу НАТО

Армија Северне Македоније планира да у 2022. години први пут пошаље једну мању војну јединицу у НАТО борбену мисију у Летонију као и да увећа број припадника оружаних снага у мисијама ван граница своје земље за чак две трећине.

Македонска војска (Фото: Винистарство одбране Северне Македоније)

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, позивајући се на извештај Владе Северне Македоније, у овој години ће број припадника војске који ће ићи ван граница са 71 порасти на 118 људи, а два вода биће послата и на Косово, у састав КФОР-а.

То је повећање од око 66 одсто у односу на претходну годину а планирани трошкови су око пет и по милиона евра.

Војска те бивше југословенске републике ће послати одељење од 10 припадника у НАТО мисију Појачаног истуреног присуства у Летонији. У тој борбеној групи под командом Канаде налазе и војске Црне Горе, Словеније, Албаније, Пољске, Италије, Чешке, Словачке и Шпаније.

Реч је о одељењу које ће ући у састав АБХО вода Војске Словеније а Влада Северне Македоније рачуна да ће њихово ангажовање почети у трећем кварталу ове године, вероватно у јулу.

НАТО је на границе Русије и Белорусије још 2017. године упутио четири такве мултинационалне борбене групе за демонстрацију силе и оне се, осим у Летонији, налазе и у Литванији, Естонији и Пољској. У питању су борбене групе јачине од по 1.000 људи у просеку.

Борбену групу у Пољској предводи Америка, Немачка ону у Литванији, Велика Британија је на челу борбене групе у Естонији а Македонци ће ући у састав групе на чијем је челу канадски официр.

Војска Северне Македоније ће најзначајније присуство и даље одржавати на Косову, где ће у саставу КФОР-а служити 65 војника и старешина те земље. Реч је о, како се наводи, „два вода” македонске војске, што је исти ниво који је на снази од јула прошле године.

До увећања броја припадника војске на Косову дошло је када је Северна Македонија повукла 22 припадника из Авганистана, након изненадног укидања међународне мисије „Одлучна подршка”.

Северна Македонија је повећала присуство на Косову у оквиру такозване „балканизације КФОР-а”, до које је дошло када су велике силе одлучиле да повуку већи део припадника својих оружаних снага.

Како је одређено присуство на Косову и даље сматрано потребним, између осталог и због притиска званичног Београда, одлучено је да се снаге попуне војскама околних земаља, што је и економски дугорочно одрживије.

У Босни и Херцеговини, у саставу мисије АЛТЕА, Македонци планирају присуство са 34 припадника, што је значајно повећање јер су до сада у Босни имали само једног официра.

Македонски вод служиће у оквиру турске пешадијске чете, док ће један штабни официр и даље бити распоређен у Команди мисије.

Персонално напрезање Армије Северне Македоније у осталим мисијама биће знатно скромније.

Тако ће у НАТО мисији у Ираку учествовати четири Македонца, у Либану три а у Централноафричкој Републици два припадника.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА