Најновије

Ко је нови изасланик Немачке за Западни Балкан?

Нови изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин је члан немачке странке Зелених и био је члан Бундестага од 2008. до 2021. године. Такође, активно је учествовао у раду Одбора за европске послове и Одбора за спољне послове, а био је и портпарол парламентарне групе за источноевропску политику, преноси портал Kliks.ba.

Немачка (Фото: Pixabay)

Иако је Немачка и раније била знатно укључена у дешавања на Западном Балкану, доласком нове владе, како подсећају, и након што су Зелени преузели позицију Министарства спољних послова Немачке, Немачка жели да појача свој утицај на процесе у земљама Западног Балкана.
Тим поводом Сарацин ће уједно бити и први човек који ће заузети ову позицију с обзиром на то да она раније није ни постојала у раду бивших немачких влада.

Подсетимо, пре неколико дана немачко-босанскогерцеговачка мрежа Пангеа позвала је Владу Немачке да у циљу осигуравања мира именује специјалног представника за Западни Балкан, с посебним фокусом на Босну и Херцеговину.

Истакли су да би такав специјални представник заједно с изабраним представником Велике Британије Стјуартом Пичом координирао заједничку немачко-британску политику у Босни и Херцеговини.

Сарацин је и раније у неколико наврата говорио о стању у Босни и Херцеговини. Између осталог, за Дојче Веле је у разговору у мају 2021. године нагласио важност координиране немачко-француске политике за Западни Балкан те се одлучно противи промени граница у регији.
"Решења не би смела доприносити заоштравању етничких линија разграничења. И то мора бити мерило које би морало бити изричито формулисано на пример и у преговорима у вези с реформом изборног права у Босни и Херцеговини. Брисел и европске престонице морат ће свако решење мерити према томе служи ли циљ мањем етничком раздвајању или пак постиже управо супротан ефект", рекао је Сарацин.

За сада није познато да ли ће он бити укључен у надгледање и проведбу тзв. Берлинског процеса или немачка влада планира знатно ширу политичку улогу за овог званичника на Западном Балкану, а нарочито у Босни и Херцеговини.

Извор: Косово онлајн/Klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА