Најновије

СРПСКО НАОРУЖАЊЕ ПРЕДСТАВЉЕНО СВЕТУ: Поређење са светским произвођачима дронова

Србија је на блискоисточној конференцији и сајму посвећеном дроновима Умеx 2022 представила беспосадну платформу Мали Милош - видео пројекцијом и дронове породичне компаније PR-DC.

Мали Милош (Фото: Јутјуб)

Најважнији гост на отварању сајма Умеx био је шеик Мансоур бин Заyед Ал Наyхан, заменик премијера УАЕ, министар председничких послова, члан краљевсе породице и власник фудбалског клуба Манчестер Сити.

Он је обишао и српске дронове и у разговору са нашим стручњацима разменио утиске о беспилотним летелицама из Србије.

Министарство одбране, Војнотехнички институт и Југоимпорт СДПР на сајму, који је јуче отворен, представили су видео пројекцијом даљински контролисану беспосадну платформу Мали Милош.

Компанија PR-DC која се бави производњом беспилотних летелица представиће три дрона: два дрона ИКА-01 и главни производ ИКА-20, чију су серијску производњу започели након Дубаи Еxпа.

Милош Петрашиновић из компаније PR-DC истиче да је после наступа у Дубаију огроман успех наступ на сајму специјализованом за дронове.

"То нам даје сјајну прилику да видимо где се налазимо у поређењу са произвођачима дронова широм света. Оно што смо већ на отварању видели јесте да смо једни од млађих инжењера на сајму и овај наступ ће нам сигурно бити огромно искуство”, рекао је он.

Додао је да су дронови из серије ИКА назив добили по покојном професору чврстоће летелица Машинског факултета Универзитета у Београду Илији Кривошићу.

"Управо он је заслужан за десетине генерација успешних ваздухопловаца и тиме желимо да његов надимак ИКА буде заувек уписан у историју ваздухопловства као прве беспилотне летелице из Србије које се продају на светском тржишту”, рекао је Петрашиновић, иначе асистент на Машинском факултету.

Сајам Умеx поред беспилотних летелица, биће фокусиран и на технологије симулација и роботике не само у ваздухопловним применама.

На комерцијалном делу сајма учествоваће 26 земаља, а уз Србију још шест држава имаће по први пут приватне компаније, а то су Турска, Аустрија, Малта, Бугарска, Израел и Бахреин.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА