Најновије

СРБИЈА ОПТУЖЕНА ЗА НАОРУЖАВАЊЕ ХУНТЕ У МЈАНМАРУ: Специјални известилац УН изнео тврдње

Поводом тврдњи специјалног известиоца УН за Мјанмар Томаса Ендрјуса да је Србија једна од држава које испоручују оружје садашњим властима те земље и овом приликом истичемо да Србија на веома транспарентан начин испуњава све своје међународне обавезе из области трговине наоружањем и војном опремом, саопштило је Министарство спољних послова.

Застава М70 (Фото: Јутјуб)

Извештај специјалног известиоца, у коме се, између осталог, говори о улози Србије у снабдевању Војске Мјанмара оружјем, како наводе, у свом највећем делу је базиран на спекулацијама и неименованим изворима, а не на међународно верификованим чињеницама.
 
"Србија најоштрије осуђује сваки вид насиља и кршење људских права и залаже се за потпуно расветљавање свих догађаја у Мјанмару, а у том циљу Србија је гласала за Резолуцију ГСУН 75/287 усвојену 18.  јуна 2021. године", наведено је у саопштењу.  

Након пуча у Мјанмару, подећају, Србија је веома пажљиво размотрила новонасталу ситуацију у тој земљи и у марту прошле године донела одлуку да се не врше испоруке наоружања овој земљи ни по раније закљученим уговорима, нити по новим захтевима за извоз. 

У складу са оваквом одлуком Министарство спољних послова Републике Србије, како је наглашено, блокирало је више захтева за транспорт наоружања Мјанмару и нових захтева за извоз наоружања и војне опреме.

"О наведеноме МСП Србије је обавестило специјалног известиоца УН за људска права у писму, које му је почетком ове године доставио стални представник  Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви", поручили су из ресорног министарства.

Наглашавају да Србија сматра да није прекршила ниједну одредбу међународних конвенција чији је потписник, као и ниједно општеприхваћено правило међународног права.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА