Најновије

ДОСТА ЈЕ РАТА ЗА ДАНАС, НАСТАВИЋЕ СЕ: Руска војска постигла све планиране циљеве

Руско министарство одбране саопштило је да је њена војска данас уништила 83 украјинска копнена циља, јавила је агенција Интерфакс.

Украјина (Илустрација: РИА ФАН)

Министарство одбране Русије постигло је све своје циљеве у Украјини за данас, пренео је Интерфакс, позивајући се на то министарство, пренео је Ројтерс.

Русија је онеспособила 74 копнена војна инфраструктурна објекта Украјине, изјавио је данас портпарол министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио је командантима руске војске да се према украјинској војсци односе с поштовањем.

Раније је руски председник Владимир Путин најавио специјалну војну операцију у Донбасу и нагласио да планови Москве не укључују окупацију Украјине, већ само њену демилитаризацију и денацификацију, додаје се у тексту.

Такође, оборена су четири украјинска дрона типа "Бајрактар ТБ-2", као и један борбени хеликоптер.

Додаје се и да се услед грешке у пилотирању срушио руски јуришни авион Су-25, а пилот се катапултирао вратио у своју јединицу, навело је Министарство одбране Русије.

Онеспособљена украјинска противваздушна одбрана

Руска војска је саопштила да је јутрос онеспособила уређаје и базе украјинске противваздушне одбране, јавља АП.

Министарство одбране у Москви је навело да су руски удари "угушили средства противвазушне одбране украјинске војске" и онеспособили инфраструктуру војних база.

Украјинска војска тврди да је оборила пет руских авиона, што је у Москви демантовано, преноси АП.

Москва: У Украјини је специјална војна операција, а не рат

У Украјини је покренута специјална војна операција у Донбасу и ти догађаји не могу бити названи ратом, изјавио је стални руски представник при УН Василиј Небензја током раније данас одржане хитне седнице Савета безбедности УН.

"Ми не вршимо агресију против украјинског народа, већ против хунте која је преузела власт у Кијеву", рекао је Небензја пре окончања хитне седнице Савета безбедности УН, који је иницирала Украјина, преноси РИА Новости.

Небензја је тако одговорио украјинском колеги Сергеју Кислици, који га је пре тога позвао да од Кремља затражи да, како је рекао, "заустави агресију" на Украјину.

Конашенков: Украјна припрема провокације с монитираним снимцима

Служба безбедности Украјине припрема и већ реализује провокације са монтираним снимцима о наводним масовним жртвама међу цивилима, тврди портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Конашенков је рекао да је циљ да се Русија оптужи "за наводне неселективне и несразмерне нападе" како би се застрашили цивили и како би се то приказало на западним телевизијама.

Он је рекао да Оружане снаге Русије не изводе ударе на градове Украјине и да не постоји претња по цивиле.

"Скрећемо пажњу медијима да Служба безбедности Украјине припрема и већ реализује провокације по познатим моделима 'Белих шлемова'. У украјинским градовима су монтирани снимци са наводним масовним жртвама међу цивилним становништвом Украјине. Припремљени снимци се шире преко контролисаних Телеграм канала и друштвених мрежа", навео је Конашенков.

Како је додао, тренутно групе војника самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) и Луганске народне републике воде борбе.

"Јединице Оружаних снага Украјине настављају да гранатирају мирне градове Донбаса. Има жртава међу цивилним становништвом Доњецке и Луганске Народне Републике. Оружане снаге Русије не изводе никакве ракетне, ваздушне или артиљеријске нападе на украјинске градове. Војници граничне службе Украјине нису пружили отпор руским јединицама", рекао је Конашенков.

Како је додао, помоћу високо прецизног оружја руских Оружаних снага онеспособљава се само војна инфраструктура - објекти ПВО, војни аеродроми, авијација Оружаних снага Украјине.

Шојгу: Односите се према украјинској војсци с поштовањем

Руски министар одбране Сергеј Шојгу наложио је свим командантима руских снага да се према украјинским војницима односе с поштовањем, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

"Војници Оружаних снага Украјине, за разлику од националиста, положили су заклетву украјинском народу и извршавали наређења", наводи РИА Новости да је рекао Шојгу.

Како је казао, за све борце Оружаних снага Украјине, који положе оружје, потребно је да се осигурају безбедни коридори за напуштање подручја операције како би могли да се уједине са породицама.

Председник Русије Владимир Путин ноћас је у специјалном обраћању грађанима Русије саопштио да је донео одлуку о покретању специјалне војне операције у Донбасу.

Он је истакао да планови Русије не укључују окупацију Украјине.

Извор: Танјуг/Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА