Најновије

Кедми: Догађаји до лета 2022. определиће судбину света и нови однос снага између САД и Русије

Jaков Кедми је бивши шеф израелски обавештајне службе Натив.

Данас је признати војни експерт и стручњак за геополитику и стратешке процене. У сваком случају, један од оних који могу да знају више, а знају и тежину јавне речи.

Ево његовог виђења актуелног америчко-руског одмерава снага и значај исхода тог `рвања` за будућност света:

Јесам рекао да садашње прилике у свету подсећају на 1914-ту годину. Нисам, међутим, хтео да кажем да ће до лета избити нови велики рат.

Хтео сам да упозорим да је 1914-та била преломна да тада све више није био какав је био до августа те године.

Слично ствари стоје и данас. Оно што ће се, овако или онако, догодити до лета 2022-ге, определиће нови светски поредак – нови однос снага између САД и њихових савезника и Русије.

Ако Русија у преговорима, који су реално почели са сусретом Лаврова и Блинкена, дође до успеха, делимичног или потпуног, то ће бити делимични или потпуни пораз Сједињених Држава и њихових савезника. У сваком случају: слабљење САД, како у Европи, тако и у свету у целини.

Све очи су упрте у то `рвање`, све занима – чиме ће се завршити. Јер, све остало у свету ће се развијати у зависности од тог исхода.

Пораз САД значиће и силазак Вашингтона са позиције светског жандарма. Више неће бити ни оног што је говорио Обама: ми одређујемо правила, а сви остали им се морају потчињавати.

У случају макар делимичног пораза, САД више неће одређивати никаква правила. Светску динамику ће опредељивати интеракција више земаља, међу којима ће бити и малих. Њихови интереси ће се такође узимати у обзир.

Дасадашњег диктата, свакако, више неће бити.

Ако Русија не дође ни до каквог успеха, то ће бити пораз садашње њене политике и лични пораз Путина. То ће се одразити и на стабилност власти и на будућност Русије.

Неуспех Русије довешће у питање и само њено постојање као државе.

А што се тиче крилатице Бжежинског да се сваки амерички светски поредак прави „против Русије, на рачун Русије и на комадима у које буде претворена“, могу одговорити парафразом:  нови поредак ће настати на рачун Сједињених Држава и њихових савезника. Нећу да кажем да ће то бити на њиховим рушевинама, али хоће на рачун власти и утицаја САД у свету.

То је једна од варијанти развоја догађаја у наредним годинама, али сами Американци бити у прилици да изаберу. Јер, питање је колико ће унутрашња ситуација, власт, економија и државно јединство САД издржати све оно се буде дешавало током 2022-ге.

Успут и о ситници у свему овоме: снови данашњих украјинских бандероваца о уласку у НАТО биће сахрањени заувек. Самим тим: и њихова власт.

Тако ће проћи и остале политичке проститутке које су продавале своју земљау рачунајући да ће им на Западу више платити.

Може ли Украјина себи дозволити на не уђе у рат са Русијом? Одговор је: она себи не сме дозволити рат са Русијом.

Ако се упусти у тај рат – то ће бити неопозиви крај украјинске власти током само неколико сати. Украјина нема никакве шансе и то у Кијеву знају.

Ни њени покровитељи немају никакве шансе, а и они то одлично знају.

Украјину сада гурају у први план да одвуку пажњу од главног: од преформатизовања светског поретка између Русије и САД.

Американци су одуговлачили и смишљали како да то избегну. Испипавали су – колико је Русија озбиљна у својим намерама. Судећи по њиховим последњим изјавама – схватили су да је све заиста озбиљно.

Схватили су да Путинове речи о војно-техничким методима нису просто речи, нити намера да се САД заплаше. Да иза тих речи стоје реалне намере. И да је за њих боље да те намере не буду потврђене реалним дејствима.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА