Најновије

Обрадовић: Даљи раст цена горива доводи до колапса домаће привреде

- Док власт немилице даје субвенције страним инвеститорима, паралелно уништава домаћу привреду и свако домаћинство. Сви енергенти су поскупели што утиче на инфлацију и општи раст цена. Када поскупи гориво расте и цена транспорта, а потом и робе која се превози. На крају све то плаћају осиромашени грађани. Ново поскупљење горива и процена да ће цена у току године ићи и до 200 динара довешће до потпуног економског краха наше привред- каже лидер Двери Бошко Обрадовић.

Он је указао да цене евродизела иду и до 185,9 динара, а крећу се од 180,9 до 181,4 динара. Бензин европремијум БМБ 95 кошта од 171,4 до 171,9 динара, а аутогас од 93,4 до 102,9 динара. Евродизел је за пет месеци, од 30. августа до 31. јануара, поскупео за 16,95 динара. То значи да све возаче пун резервоар кошта 850 динара више. 

- Цене српског горива међу највећим су у региону, али не због цене горива, већ због намета државе. Наше акцизе на гориво су неоправдано највеће су у Европи. Законом о енергетици предвиђа се да Влада прописује начин утврђивања малопродајних цена.  У Закону о акцизама прописано је да Влада може да усклађује, односно да смањи акцизу и да је врати кад поремећај прође. Државе из региона већ снажно реагују и контролним мерама штите своју привреду. Управо због ниских акциза и пореза, цене нафтних деривата у суседној Босни и Херцеговини јефтинији су у поређењу са Србијом. Наиме, евродизел је јефтинији за 31 цент, док су цене БМБ 98 и БМБ 95 ниже за 25, односно 22 цента.  Јасно је да напредњачка Влада нема намеру да заштити српску привреду и реагује прописаним механизмом, већ увек и свуда штити само стране компаније и увознички лоби. Време је да се много више цени, штити и подржава домаћи економски интерес, посебно у времену негативних последица пандемије на домаћу привреду каже он.

Обрадовић упозорава да овакво повећање цена горива, без икаквог попуста на ово основно средство за рад у оквиру пољопривредне проиозводње, посебно погађа пољопривреднике, а уз податак о поскупљењу цене ђубрива за 300%, то је катастрофа за српског сељака. Тиме постаје  неизвесно да ли ће Србија уз овакву власт моћи да произведе довољно хране за сопствене потребе. Или је некоме циљ да увозимо све оно што иначе сами можемо да произведемо.

- Без јаке домаће привреде и субвенција домаћој привреди и пољопривреди нема ни опоравка Србије. Уколико СНС купљене дипломе и плагирани докторати остану да кроје политику и свакодневни живот грађана Србије, прете нам гладне године. Српски покрет Двери, Патриотски блок и ја лично као председнички кандидат, управо због тога има један главни приоритет, а то је покретање свих механизама који ће помоћи и заштитити домаћу привреду. Због нестручности СНС кадрова и немара према привреди и грађанима важно је да се 3. априла масовно изађе на биралишта и смени власт која очигледно ради против својих грађана, а у корист страних интереса – закључује лидер Двери.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА