Најновије

НЕМАЧКА ЈЕ КАПИТУЛИРАЛА ПРЕД РУСИЈОМ: Могу да подигну белу заставу

Бивши амерички председник Доналд Трамп критиковао је немачко руководство због става о руском пројекту гасовода Северни ток 2, рекавши да је та европска земља сада „талац Русије“.

Немачка (Фото: Pixabay)

У разговору за Фокс Бизнис, бивши шеф Беле куће је испричао како је покушао да одврати бившу немачку канцеларку Ангелу Меркел од издавања дозволе за постављање Северног тока 2 у територијалне воде њене земље.

„Заиста сам покушао да је одговорим од договора о гасоводу.

Рекао сам да ће Немачка постати апсолутни талац и управо се то догодило. Постала је талац Русије. Имали су много сукоба током векова, сукобили су се међу собом у бројним приликама. И сада постају таоци овог гасовода. И тада сам рекао: „Не верујем да ово радите“, рекао је Трамп.

Бивши амерички лидер је подсетио како је овом приликом пре неколико година на једном састанку у шали уручио белу заставу Меркеловој.

„Тада сам рекао: 'Ево ти беле заставе. Питала ме зашто. Рекао сам: „То је за капитулацију, јер ћете одмах капитулирати пред Русијом чим склопите договор са Русијом“, рекао је Трамп.

Он је такође критиковао актуелног шефа немачке владе Олафа Шолца што током конференције за новинаре са председником САД Џоом Бајденом ниједном није поменуо затварање Северног тока 2 у случају ескалације око Украјине.

„Искрено, Немачка разбија НАТО“, рекао је Трамп.

Званични Вашингтон већ дуги низ месеци критикује руски гасовод, рекавши да ће он наводно повећати зависност Европе од руског гаса. Са своје стране, нови немачки канцелар овај пројекат назива економским и позива да се не доводи у везу са геополитиком.

Русија је, са своје стране, више пута изјављивала да је пројекат Северни ток 2, којем се активно противе САД, које промовишу свој течни природни гас у ЕУ, као и Украјина, која се плаши губитка транзита, комерцијалан. , то је корисно за Европу и позива се да се престане помињање у контексту било какве политизације. Москва је такође изјавила да намерава да настави транзит гаса преко Украјине.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА