Најновије

Одбрана Беливука одуговлачи процес, чланове чува по три стражара

Београд - Републичко јавно тужилаштво одбило је захтев одбране Вељка Беливука за изузеће тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића.

Фото: МУП

Објашњење је да "захтев није поткрепљен доказима" и да је у питању само "покушај одуговлачења процеса". Да ли ће председник суда, али и поступајуће судије и тужилац можда бити изузети из случаја Веље Невоље и његове групе биће познато данас.

Одбрана Вељка Беливука тражила је да се из поступка изузму и председник Вишег суда у Београду Александар Степановић, али и цело судско веће које ће судити окривљенима, као и поступајући тужилац Саша Иванић који је водио читаву истрагу против овог клана.

Одбрана је између осталог навела да су писма окривљених, конкретно Милована Тадића која је слао свом браниоцу на почетку истраге отварана, како сумњају од стране суда. Затражили су изузеће, а самим тим одложили припремно рочиште.

Према информацијама које поседујемо, сада је на надлежним институцијама, односно председницима судова и шефовима тужилаштава да донесу крајњу одлуку и одлуче да ли постоје основи за изузеће које је одбрана тражила.

"О њиховом изузећу одлучује њихов шеф, односно председник Вишег суда и шеф Тужилаштва за организовани криминал", рекао је анонимни саговорник.

Према његовим речима, хоће ли се усвојити захтев одбране биће познато најкасније до почетка рочишта које је заказано за данас.

"Те одлуке се доносе у најкраћем року, а с обзиром на то да је суђење заказано за четвртак надлежни ће морати да кажу до почетка рочишта свој став", додаје саговорник.

26 припадника клана долази из притвора, четири са слободе

На данашње рочиште Беливук, Миљковић и њихових 24 сарадника ће доћи из притвора у којем су од хапшења у фебруару прошле године. Две особе су у кућном притвору, док су двојица добила статус сведока окривљених.

Претходно припремно рочиште, које је одложено због захтева које је изнела Беливукова одбрана обележила је строга контрола припадника Жандармерије. Очекује се да тако буде и данас.

Према незваничним информацијама, окривљени у поступку су седели једни поред других, а сваког од њих чувала су по тројица стражара, како би била спречена комуникација између њих или евентуални конфликт.

Ово суђење каснило је чак три сата, због распореда седења 30 окривљених у судници, пошто сваког од њих стража је детаљно претресала из разлога безбедности и провере да ли имају код себе нешто недозвољено.

У згради суда примећен је и полицијски пас. Претходно су уз јаке мере озбебеђења судске страже и Жандармерије припадници ове групе спроводени су марицама, а испред суда су и стајали припадници Жандармерије са дугим цевима.

Оптужница за пет убистава, отмице, силовање…

Подсетимо, Беливук, његов најближи сарадник Марко Миљковић и још 28 припадника овог криминалног клана оптужени су за пет убистава, отмице, силовање, трговину дрогом и нелегално поседовање оружја.

Према сумњама тужилаштва, Беливук и остали су формирали ову криминалну групу како би под параваном навијачке групе "Принципи" вршили разна кривична дела и тако преузели примат у подземљу.

Оптужница против Беливука и његовог монструозног клана има 322, а докази 10.000 страница, а клан се терети да су супарнике у викендици у Ритопеку код Београда тукли и мучили, сјекли их на комаде, мљели у машини за мљевење меса, а остатке потом у џаковима носили и просипали у Дунав.

У оптужници се наводи да је група била део кавачког криминалног клана из Црне Горе који је годинама у рату са шкаљарском групом, такође из Црне Горе.

Осим исказа два сведока-сарадника, један од кључних доказа против групе, која је оптужена за убиства Милана Љепоје, Александра Глигоријевића, Здравка Радојевића, Лазара Вукићевића и Горана Величковића, јесу и поруке које су размењивали путем апликације "Скај", за коју су веровали да је шифрована и да у њу истражитељи не могу да уђу.

У тим телефонима је нађено 55 фотографија жртава, чија тела су комадали и све снимали.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА