Најновије

ДАНИ ОБОЈЕНИХ РЕВОЛУЦИЈА ИЗГЛЕДА ДА ОДЛАЗЕ У НЕПОВРАТ: Механизми се примећују и наилазе на отпор

Претња је 'откривена', 'угрожава се јавна безбедност, животи и поседи су у опасности', комитет сигурности се формира, симулирани масовни митинзи су одржани.

Револуција (Фото: Pixabay)

Пише: Патрик Армстронг

Вероватно прва од САД скована обојена револуција је била свргавање краљевства на Хавајима 1893г. Хавајска острва су била уједињена раних 1800.тих година  и били су међународно признати као независна држава, али урођеници  Полинезијци су били бројно надјачани од стране дошљака који су купили добар део земље и посветили је узгоју шећера.  

САД је била главно тржиште за  шећер али када су домаћи произвођачи шећера однели превагу над  Вашингтоном да наметне тарифу, произвођачи на Хавајима увидели су да им прети опасност по њихово богатство. У државном удару је свргнута краљица, проглашена  је република а неколико година касније Хаваји су постали територија САД а тржиште шећера је спашено. Ништа од овога није  речено у јавности зарад оправдања тог чина наравно: државни удар , попут каснијих "обојених револуција:" је извршен  због 'узвишених'  циљева  пре него да се призна да је пука похлепа.

Претња је 'откривена', 'угрожава се јавна безбедност, животи и поседи су у опасности', комитет сигурности се формира, симулирани масовни митинзи су одржани. Пригодно је било то да је брод америчке морнарице био у луци а трупе су дошле на обалу ' да осигурају безбедност' итд итд. Присуство морнарице није била случајност јер су се амерички председник и државни секретар  сложили са том завером а амерички представник дипломатије док се претварао да има неутралност, био је активни учесник. Све обављено брзо а вође државног удара прокламовали су се за нову провизорну владу. У потпуности а и очито лажњак - није било уопште нереда а ' комитет за јавну сигурност' је био сачињен од шећерних тајкуна и њихових 'пришипетљи' - али то стоји као историјски значајан догађај јер је то први сирови покушај да се нешто усаврши у познијим годинама.

Извештај Конгреса 1894.г одлучио је да све буде 'савршено савршено' али након једног века амерички Конгрес је донео "одлуку о извињењу" због државног удара. Ко може да каже да међународни поредак заснован на правилима није стваран након тога? Да ли су се Путин или Си (Xi Jinping)  икада извинили због било чега због чега се он није пре тога извинио? 

Најскорија успешна "обојена револуција" десила се у Украјини 2013г-2014г. Удју онда ' не-владине организације - део везан за НЕОНске владе је лаж ( National Ecological Observatory Network прим.прев.) али они су засигурно добро организоване; они утабају пут. Викторија Нуланд, тадашњи помоћник државног секретара за европске и евроазијске послове, признала је да је потрошила пет милијарди долара да обезбеди сигурну и просперитетну  и 'демократску Украјину" : огромна је то сума за сиромашну земљу ( Човек научи овде шта се променило од хавајске 'обојене револуције' пре 120 година : 1) реторика је разводњенија 2 ) кошта више.

Она је била онај 'Џон Стивенз' ( John Stevens прим.прем.) украјинске 'обојене револуције'- послата од стране Стејт Департмента САД да дају милостињу, донесу одлуке и усмере учинак. А , како доказује  пресретање  њихових телефонских  позива , да блокира друге од ангажовања - јебала вас ЕУ! ) Препоручујем да се одвоји време да се саслуша  део Нуландиног говора  овде да видите колико је ушећерен њен главни говор  за ове 'обојене револуције' постао - демократија, људска права, слобода, реформе, Европа; караван "западњачких вредности" је као ланцима везан за горостасну силу похлепе и моћи . Ниједна од ових вредности претходно вредних поштовања се не могу видети у данашњој Украјини  али интереси Украјинаца (а ни Хавајчана)  никада нису ни били поента  'обојених револуција' , тајкуни у индустрији шећера су желели да сачувају свој приступ на тржиште  САД. Морнарица САД је желела базу на Криму. 

Али време " обојених револуција" изгледа да бесповратно бледи . Истоветни механизми се примећују и наилазе на отпор. Приметите, на пример, тренутак у овом видеу протеста у Севастопољу када коментатор-  који га је видео раније на Мајдану - истиче брижљиво одмакнуте људи, који носе црвено да могу да се препознају, усмеравајући наизглед веродостојан и спонтан протест. Организатори су покушавали да направе од кримско - татарског питања 'кост раздора'. ( Питам се , узгред буди речено, колико потрошача западњачких 'новинских' медија мисли да су Татари аутохтони?). Ја се добро сећам овог документарца јер је то био први пут да видим људе са оне стране 'обојене револуције' која 'наслути' како 'организатори' функционишу : до овог тренутка они реагују увек погрешно и превише касно. Али многи из редова снага безбедности на Криму 2014.г су били на Мајдану и имали су огромне шансе да посматрају како се спонтаност ' организује'.

Органи власти и њихове службе безбедности постају проактивни и користе друштвене медије - добар пример је снимак састанка организатора протеста у Хонг Конгу са званичником амбасаде САД. И ми имамо снимак једног од сарадника Навалног који моли за новац од званичника Амбасаде УК; није , уверавао је званичника ' то велика сума новца за људе који ризикују  милијарде'. Каткад је то пука случајност а није резултат планирања по службама безбедности таргетираног. Цивилни авион прима лажну дојаву о подметнутој борби, он се приземљује у складу са правилима, један од путника је оперативац 'обојене револуције', они га ухапсе, он пропева. Још увек има мало волшебног у Протасевичевој причи ( Protasevich прим. прев.) , али западњачка верзија засигурно није тачна.

А када се све заврши и пропадне, Вашингтон ноншалантно одбацује своје полуге. Где се деде Yушченко (Yushchenko прим.прев.)  данас? Некада 'вољена драга' 'наранџасте револуције' у Кијеву, данас је нико и ништа. Саакашвили ( Saakashvili прим. прев.)  , поновно искоришћен и поново дебакл у Украјини, је у затвору у Тбилисију данас. Око њега се не диже галама. Аñез је у затвору, Протасевич заборављен. Видели смо многе западу наклоњене  'спасиоце демократије' како дођу и оду у Русији - Березовски , Кходорковски и Пуси Рајот ( Berezovsky , Кhodorkovsky, Pussy Riot прим. прев.) су део прошлости ; данас је то Навални али је и њему вероватно истекао рок трајања. Он је само реквизит у позоришту 'обојене револуције' 

И ми долазимо до још једне тајне победе над " обојеном револуцијом" - само 'јако'. Император Александар је рекао француском амбасадору да су Наполеонови непријатељи  прерано одустали, он би, пак, ишао до Камчатке, ако буде требало. Уместо тога отишао је у Париз. Мадуро и даље седи на председничкој фотељи у Каракасу, Гуаидó је присиљен да моли ; Брисел је престао да се претвара али Вашингтон се држи  за заблуду као 'пијан плота' . Лукашенко истрајава. Пекинг је очврснуо своје позиције у Хонг Конгу. Штавише, у Грузији (' ружичаста' револуција ) Шеварднадзе ( прим.прев. Shevardnadze)  је био невољан да користи силу а у Кијеву ( 'наранџаста' револуција и Мајдан) Yанукович ( Yanukovich прим.прев)  није био вољан да употреби силу. Наравно није да нису били кривљени без обзира на све од стране апарата западњачке пропаганде ( који се уопште нису либили да подстрекују насилну реакцију од стране органа власти, што би било упаковано од бахатих западњачких медија као насиље против мирних демонстраната. Није то уопште исто, наравно, у западњачким  конструктима 'људских права' заснованом на правилима утемељеном међународном поретку,  као све оно што се дешава у Мелбурну или Паризу или Лондону. Донекле, 'обојене револуције' су 'игре чекања на прави тренутак' а 'претендент на власт' уколико сачува прибраност има извесне предности. 

Али вероватно најјача 'профилакса' против обојене револуције је да се спречи да почне. А овде је неопходно да се ' избаце 'иностране ' невладине организације' пре него се оне оснују. Биће, наравно, много противљења од стране Запада али је важно за ' оне на нишану'  да се схвати да њихово преношење од стране штампе на Западу је и увек ће бити негативно, без обзира шта они да ураде, кажу или аргументују. То је пропаганда, од ње се не очекује да буде утемељена на чињеницама. И често је забавно репетитивна - западњачки пропагандисти су превише лењи и сувише презриви према свом слушатељству, па стално понављају  већ виђене хистеричне испаде . На пример : сетите се када је 'Русија' хаковала електро мрежу 2016.г у Вермонту? Овог пута 'то' је  побеснели кинески председник XИ Јинпинг затворивши канадске хидроелектране ( прим.прев. ово је сарказам аутора)

Понекад је све то  идиотски аљкав приступ проблему : СИ ЕН ЕН ( CNN)  нам говори да Русија, Кина и Иран сви бесомучно хакују  амерички изборни систем; СИ ЕН ЕН  онда настави како Русија воли Трампа а Кина воли Бајдена; Стога, како би  Шерлок Холмз закључио, СИ ЕН ЕН мора да верује да је Иран одлучио исход. Они који су 'на нишану'  не треба да брину о западном преношењу догађања - ако сте данашња мета сви преноси ће бити негативни . Види # савремено узбуђење око " нарушавања тајванског ваздушног простора" без помињања овог истовременог догађања. Чињенице нису битне : Панама Пејперз су се тицале Путина осим што га нису помињали а стога мора да су биле написане од стране Путина ( опет сарказам аутора прим.прев) . Пандора Пејперз (прим.прев. Pandora Papers) нам дају репризу.


Претходни успеси - у скорије време , Украјина два пута , Грузија - постају дебакл: Хонг Конг, Венецуела и Белорусија.  Земље које су им мета су научиле како да се супротставе нападима. Суштинска правила за победу над обојеним револуцијама су:  

Они долазе од споља. И онда одстраните  придошлице  и ратосиљајте се иностраних 'невладиних' организација. То је вероватно најважнија превентива : оператори 'обојене револуције' су били прилично разуларени на пример у Украјини. 
Сетите се Александровог  савета :
Не одустајте превише рано. Мадуро и Лукашенко су још увек ту. Да не кажем ништа о Русији , Кини и Ирану.
 
Не бојте се да ће вас кривити : кривиће вас без обзира на све. Западњачку пропагандну машину не занимају чињенице.

Будите жилави. Све иде својим током у овим стварима; уколико их нарушите, тешко је да се врате у колосек.

Будите стрпљиви , као што смо видели у Хонконгу, свеопшти бес јавности је већином извештачен и брзо ће се стишати.

Научите технике како се то ради , пратите их и супротставити им се.и коначно време је на нашој страни.  Запад не постаје јачи. Оно што неоконзервативци зову ' осовина ревизиониста' постаје јача. 

Извор:www.strategic-culture.org/превод и адаптација angloworld translations

anglo.world.translations@gmail.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА