Најновије

БИВШИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Рат реалност, али ...

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Југославије и Војске Србије и Црне Горе, а сада ванредни професор на Факултету за дипломатију и безбедност Бранко Крга истиче да догађања у Украјини показују да је рат реалност савременог доба, а вероватно и будућности, али да се претерује са катаклизмичним наговештајима и прогнозама о пропасти, глади, привредном слому појединих земаља и ратовима широких размера.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

“Без обзира на веома озбиљну ситуацију, свет ипак није близу Трећег светског рата који би се водио нуклеарним оружјем. За разлику од ранијих случајева, када се релативно лако доносила одлука о отпочињању ратова, овога пута сведоци смо да технолошке карактеристике нуклеарног наоружања, још увек представљају кључни фактор одвраћања од глобалног сукоба великих сила у коме би се користила сва расположива средства”, поручује Крга.

Он додаје да било веома тешко да евентуални сукоб великих сила остане само на примени класичног наоружања, а да је свима јасно да би нуклеарни рат био бесмислен јер ниједна страна не би могла да оствари рационалну победу.

Некадашњи начелник Генералштаба истиче, међутим, да је већ сада јасно да ће рат у Украјини довести до великих промена у свету, као и да се неоружани облици сукоба на глобалном и регионалном плану, одвијају се већ годинама и да их једни квалификују као хибридни рат, а други чак и као Трећи светски рат.

На питање колико би рат у Украјини могао да траје, Крга одговара да сваки сукоб може да се заврши на два начина – или уверљивом победом једне стране или договореним прекидом оружаног сукоба, уз уважавање одређених услова обеју страна, пре свега оне која има стратегијску иницијативу.

Он наглашава да до рата у Украјини не би ни дошло да је било ваљане и пре свега одговорне политике и истиче да је веома добро што је релативно брзо дошло до сусрета експерата сукобљених страна, а затим и до састанка министара спољних послова 10 марта.

“Ти контакти донекле охрабрују, јер је сасвим јасно да ће сукоб морати да има политички епилог. Што пре, то боље, за обе сукобљене стране, а и шире”, поручује Крга.

Према његовим речима обе стране требало би да имају исту амбицију, а то је да се што пре оконча оружани део кризе.

“Када се то и догоди, остаће проблема које треба решавати политичким средствима у самој Украјини, у Русији, у руско-украјинским односима, као и у односима Руске Федерације са САД, ЕУ и земљама НАТО. Највероватније ће на дневни ред опет доћи већина оних питања која су се помињала и пре оружаног сукоба”, наводи некадашњи начелник Генералштаба.

Он каже да је немогуће дати реалну процену колико је која страна била успешна у том рату због недостатка правих информација, дијаметрално супротстављених ставова сукобљених страна и пристрасних медија. Потпуна оцена, каже, биће могућа када се оружани сукоб заврши и када се до краја сагледа колико је која страна била искрена у свом јавном наступу.

Како се руске трупе гомилају око главног града Украјине, Крга упозорава да би најбоље било да не дође до уличних борби у Кијеву.

“Искуства из других ратова показало су да уличне борбе неминовно доносе велике жртве и разарања, поготово међу цивилима. Права могућност да се избегну цивилне жртве јесте да престану оружана дејства. Оправдано је што је јавност осетљива на невине цивилне жртве, али би требало настојати да се избегну и страдања међу војницима, јер су и они нечији синови, браћа, млади људи… “, поручује Крга.

Шта је Дејан Берић рекао о ситуацији на фронту, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА