Најновије

НОВА ВАЗДУШНА НАТО БАЗА У АЛБАНИЈИ: Биће оперативна до 2023.

У јануару ове године почели су радови на ваздушној бази у Кучову у Албанији како би она постала модерно оперативно чвориште за неколико типова најсавременијих борбених авиона. Агенција за подршку набавкама НАТО издвојила је 55 милиона долара за модернизацију базе, преноси АБЦ њуз.

Албанска војска (Фото: Јутјуб)

У току је реновирање писте за авионе, складишта за гориво и складишта оружја, а очекује се да ц́е база постати оперативна до 2023. године.

Пуковник Адријан Куљи из Центра за обуку ваздухопловних снага у Кучову, изјавио је за Глас Америке, да ц́е база допринети и Албанији и НАТО.

"Претварање ваздушне базе у прву ваздушну базу НАТО у региону Западног Балкана има додатну вредност за Алијансу, али и за наше оружане снаге", рекао је пуковник Куљи.

Бивши пилот Виктор Вангјели каже да ц́е корист имати и нови албански пилоти.

"Свакако ц́е будуц́е генерације летети са евионима Ф-16. Наравно, ово је почетак. А за почетак ц́е добити искуство летења и организовања базе по стандардима НАТО. Тада ц́е бити створено наше ваздухопловство са борбеним авионима“, каже Вангјељи.

Он каже да ће претварање Кучове у модерно чвориште инфраструктуре НАТО имати позитивне и економске утицаје на то подручје. Истог је мишљења и пуковник Куљи.

"Уверени смо да ц́е имати позитиван утицај, заједница поздравља сав рад и улагања која ц́е бити уложена овде и уверен сам да ц́е се позитиван утицај проширити и на друштвене, економске и финансијске услуге. Заједница ц́е имати користи од посвец́ености ове базе као ваздушне базе НАТО“, рекао је он.

 Албанско ратно ваздухопловство тренутно има на располагању хеликоптере "цоугар" и очекује се да ц́е добити хеликоптере "блекхук" али не и авионе.

О плановима пука '’Азов'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА