Најновије

КРЕМЉ СВЕ ЧЕШЋЕ СПОМИЊЕ КОСОВО: Курти у страху

Премијер привремених институција Аљбин Курти изјавио је данас да је Косово узнемирено могућношћу и намерама Русије да пренесе дестабилизацију и несигурност на европски континент ширењем сукоба „негде другде”, осим у Украјини. Истичући да је Србија једина држава која није увела санкције Русији збор рата у Украјини, Курти је рекао да руски председник Владимир Путин, кога је назвао „деспотом” жели „Јалту 2”, односно још једну конференцију на Јалти на којој би седео са председником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом.

Владимир Путин (Илустрација: РИА Новости/Pixabay)

„Веома сам убеђен да председник Путин не жели да седне и преговара са председником (Украјине) Зеленским, у ствари хоц́е да га убије. Он жели да седне са председником Бајденом, а то је веома забрињавајуцĚе јер би то захтевало даље кризе на европском континенту где би могло доц́и до сукоба и рата како би се Европа распала као пре више од 70 година”, казао је Курти за ББЦ.

Курти је рекао како је раније Кремљ помињао Косово једном месечно, а сада помиње неколико пута недељно, сваки други дан.

Додао је и да верује да желе да погрешно протумаче интервенцију НАТО-а на Косову, за коју је навео да је „требало да заустави геноцид”, као „покушај оправдања за њихов империјализам, њихове хегемонистичке тежње и коначно њихову војна окупацију и агресију на Украјину”.

Поменуо је да је Србија једина земља у региону која није увела санкције Русији.

„Имају јаке политичке, економске и војне везе. Гаспром, на пример, поседује 56 одсто нафтне индустрије у Србији, 151 посланик у Скупштини Србије, преко 60 одсто, део је групе пријатељства Русија-Србија, а Србија има и 14 борбених авиона МИГ-29, од којих је осам донација Белорусије и шест из Русије”, казао је Курти.

Навео је и да „Србија троши скоро 3 одсто БДП-а на војску, што је дупло више од осталих пет земаља Западног Балкана заједно”.

„Дакле, долази до милитаризације Србије која не признаје Косово и која преко Републике Српске у Босни и Херцеговини покушава да ту земљу учини нефункционалном, претвори је у пропалу државу и коначно је узме под своју контролу”, казао је Курти.

Рекао је да се народу Украјине мора понудити сва помоћ, али у исто време се не сме толерисати било каква неутралност у овом сукобу.

„У исто време на све земље у Европи које не осуђују и не уводе санкције Руској Федерацији треба гледати са забринутошћу”, рекао је он.

Рекао је да су неистините тврдње из Русије да има грађана Косова који као добровољци ратују у Украјини.

„Говоре свакакве дезинформације и лажне тврдње јер је то део њиховог хибридног рата. Дакле, хибридни рат је пун лажи, пун лажних наратива и хибридни рат се претвара у рат. Видели смо то са Украјином”, казао је Аљбин Курти.

О дешавањима у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА