Најновије

РУСКИ "БОДЕЖ" НЕУХВАТЉИВ ЗА ПВО: Руси потврдили и други напад Кинџалом, Украјина нема решење!

Москва је потврдила и други напад хиперсоничном ракетом на циљеве у Украјини. Пројектил Кинџал је страховито брз и неухватљив за противваздушну одбрану и сада је имао „премијеру“ у једном рату.

Фото: РИА

Пројектил типа Кинџал је у недељу погодио складиште горива у Костјатинивки у близини црноморске луке Николајева. То је потврдило руско Министарство одбране. Ракета је према наводима испаљена из ваздушног простора изнад полуострва Крим.

Истим хиперсоничним пројектилом је у суботу погођено подземно складиште муниције украјинске авијације код Дељатина на југозападу земље. Министарство одбране Русије објавило је наводни снимак акције од суботе на Твитеру.

Кинџал (у преводу бодеж) важи за једно од најмодернијих оружја којим Русија располаже. Уједно, ово је први пут да је икада у једном рату употребљена хиперсонична ракета.

„Ови пројектили неће променити развој на ратишту – али имају снажан ефекат на психолошку пропаганду. Циљ је да се целом свету утера страх у кости“, каже руски војни аналитичар Павел Фегленхауер.

Како пише немачки магазин Фокус, иако је Кинџал представљен још пре четири године, Запад још увек мало зна о том пројектилу ваздух-земља. „Али зна се оволико: он је невероватно брз, смртоносно прецизан и очито тренутно не постоји ништа што може да га заустави.“

Може да маневрише, све до циља

Пројектил пуног назива  Ch-47M2 Кинџал је најмодернија балистичка ракета, а Русија прва земља која тако нешто има у свом арсеналу. Тај пројектил је не само далеко бржи, већ, за разлику од класичних балистичких ракета које имају задату путању, Кинџал може да мења правац и висину скоро до самог удара у циљ – тако избегава противваздушну одбрану.

Према руским наводима, ракета дужине осам метара се испаљује са авиона МиГ-31К на висини од чак двадесет километара. Може да путује до 2.000 километара брзином од десет маха (око 12.000 километара на сат). Претпоставља се да се ракетом маневрише помоћу сателитско система ГЛОНАСС којим руководи руска војска.

Стручњаци кажу да је највећи адут ове ракете управо оно због чега је тако опасна – сулуда брзина и то што је циљ до самог краја практично непознат чини одбрану или узбуну и евакуацију скоро немогућом.

Кинжал носи до 480 килограма експлозива, али може имати и нуклеарну бојеву главу. „Тиме нервоза расте, а то може повећати спремности да се атомско оружје активира већ при првом упозорењу на напад. У случају лажне узбуне, то би водило нуклеарном рату“, упозорава физичар Јирген Алтман са Техничког универзитета у Дортмунду.

САД тек развијају такав пројектил

Осим Русије, Кина и Северна Кореја имају барем прототипове ракете. САД већ годинама инвестирају милијарде у развој хиперсоничног оружја, али би први такав пројектил могле да користе тек од идуће године. Највећи изазов за инжењере је што ово оружје развија екстремно високе температуре у лету.

„Противракетна одбране против таквих система до данас не постоји“, написао је Гец Нонек са Института за истраживање мира и безбедносну политику на Универзитету у Хамбургу. „Такође, напредак постојећих противваздушних одбрана је врло ограничен и даје нам илузију безбедности.“

Осим Кинџала, Русија располаже хиперсоничним ракетама Авангард и Циркон. Ова прва наводно достиже брзине од чак 33.000 километара на сат и има домет до шест хиљада километара.

Руске снаге испалиле су данас две ракете на војни полигон у граду Ривне на западу Украјине, изјавио је гувернер Ривнске области Виталиј Ковал. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА