Најновије

ХРВАТСКИ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ПРОФЕСОР: Косово међународно-правно темељни преседан, Молдавија је кључна

"Косово је међународно-правно гледано темељни преседан. Путин се позвао на Косово код Крима. То не оправдава Путина, али нико не објашњава зашто је то био специфичан тренутак за такво што“, казао је познати хрватски универзитетски професор Жарко Пуховски, преноси Нова.

Грачаница (Фото: Јутјуб)

Додаје и да већ две године албанско-косовска граница „престаје постојати“, те да је то „прошло у потпуној тишини“.

За Н1 Неwсроом са критичким освртом коментарисао је горућа питања на хрватској и глобалној сцени, преноси Коссев.

На Косово се кратко осврнуо у контексту рата у Украјини и Путинове политике. Тврди да је Молдавија, а не Пољска, сада кључно место и критикује новинаре због „штреберског“ односа.

„Они имају територију на којој би могао доћи у директан дотицај с руским трупама. Ако буде даље сукоба, неће ићи у Пољску, него у Молдавију, јер она није у НАТО-у. Нико не размишља шта ће бити с Молдавијом и Румунијом, има ли ту могућности за уједињавање. Истовремено, већ две године албанско-косовска граница престаје постојати и то је прошло у потпуној тишини. Косово је међународно-правно гледано темељни преседан. Путин се позвао на Косово код Крима и сад се то стално врти. Опростите, али ви сте прекршили начела споразума који смо имали у Хелсинкију и онда се ствари окрећу на све стране“, казао је Пуховски, додајући:

„То не оправдава Путина, на Косову се догодило нешто да је то такав злочин да се напросто то није могло издржати више у истој заједници, ту исто нема спора, али нико не извлачи консеквенце да каже – добро, то је био специфичан тренутак из тих и тих разлога, него се одмах каже, то је нешто друго".

Професор Пуховски забринут је и због примитивизације друштва на глобалном нивоу са ратним стањем у Украјини. Као пример наводи скидање делова Чајковског, уз додатну опаску да се ради чак о уметнику украјинског порекла, налик ситуацијама ’45-46-48. године када се забрањивао џез, односно „империјалистичка музика“.

„Рат примитивизује друштво. Сви су проблеми једноставни, али су нерешиви, нема комплексних проблема, то је да -не, остати-преживети, убити-не убити. Зато ме брине та фокусираност на ратна питања”, казао је.

П дешавањима у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА