Најновије

ПЕСКОВ ОДГОВОРИО ВУЧИЋУ: Да ли ће и Србија морати да плаћа гас у рубљама?

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће забринутост Србије због плаћања гаса у рубљама биће приоритет за Русију и да ће радити на томе да тај проблем реше, преноси Јуроњуз.

Дмитриј Песков (Фото: РИА Новости)

Песков је коментаришући изјаву српског председника Александра Вучића о плаћању гаса у рубљама, рекао да је нормално да је српски председник забринут..

"То је потпуно нормално. Он је у праву. То заиста може да буде проблематична ситуација, зато што је Бугарска у овом случају иступила са непријатељским корацима према нама. Зато ће морати да плаћа у рубљама, хтела не хтела, свиђало јој се то или не. Али, у исто време то не важи за Србију. То је проблем који треба решити. Наравно, забринутост Србије биће за нас приоритет", рекао је Песков.

Вучић је синоћ рекао да се могу очекивати негативни ефекти због увођења плаћања гаса у рубљама.

"Велики је проблем за цео свет, као и одлука око рубљи. Неки сматрају да је то генијално у геополитичкој игри, да се супротставе петродолару, јуану... Немци су већ навели да је то разлог за раскид уговора. Све то нам доноси само много проблема", рекао је Вучић за РТВ.

Путин је, иначе, јуче рекао да Русија неће прихватати плаћање за испоруке природног гаса у "компромитованим“ валутама, укључујући доларе и евре, и да ће прећи на плаћање у рубљама.

Руски лидер је прецизирао да ће се предстојеће измене гасних уговора са "непријатељским земљама" тицати само валуте плаћања, која ће бити промењена у руску рубљу.

Путин је наложио влади да изда одговарајућу директиву Гаспрому о изменама постојећих уговора. Министарство финансија и руска централна банка би требало у року од недељу дана да утврде процедуру по којој ће увозници гаса куповати рубље на домаћем тржишту.

Операцију чеченског спецназа у Мариупољу погледајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн/Јуроњуз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА