Најновије

КУРТИЈЕВИ ПОСТУПЦИ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА МИРУ – Србија да затражи сазивање хитне седнице УН!

Српска странка Заветници позива државно руководство да Србија уз подршку својих међународних савезника затражи хитну специјалну седницу Генералне скупштине УН у вези одлуке самопроглашених институција у Приштини да не дозволе одржавање српских избора на КиМ.

“Аљбин Курти отворено уцењује Србију и одржавање избора условљава директним признањем тзв. Републике Косово. Таквим једностраним потезима подрива се суверенитет Србије, газе се основна демократска права српског народа и угрожава његова безбедност. Такође, Куртијева агресивна реторика и његове најаве да је спреман да учини све како би заштитио тзв. уставни поредак Косова представљају директну претњу миру и безбедности у ширем окружењу због чега је неопходно да се о овом питању изјасни највише тело светске заједнице”, кажу Заветници.

Они наводе да Србија као земља која је привржена поштовању међународног јавног права мора да инсистира на томе да питање КиМ буде у сталном фокусу Уједињених нација јер је то једини међународни форум где је могуће постићи компромисно, одрживо и уравнотежено решење у складу са принципима Резолуције 1244.

“Подсећамо да је слична седница Генералне скупштине на инсистирање западних земаља одржана и приликом недавних дешавања у Украјини због чега сматрамо да су разлози за њено одржавање у случају ескалације кризе на КиМ утолико извеснији и оправданији. Упозоравамо да је намера Приштине да условљавањем Срба да гласају на КиМ убудуће успостави реципроцитет и да држављанима лажне државе буде омогућено гласање у Бујановцу и Прешеву. То је нешто на шта наша држава не сме да пристане. Српска странка Заветници подсећа да Резолуција 1244 гарантује одржавање српских избора на КиМ уз помоћ и подршку УНМИК-а и сматрамо да су то принципи на којима Београд мора да решава ово питање. Ми немамо разлога да се повлачимо и да правимо нове уступке посебно јер видимо да су сви претходни уступци, нарочито они из Бриселског споразума само додатно подстакли сепаратистичке и једностране потезе тзв. косовских институција – закључују Заветници.

Још један снимак руског прецизног погодка украјинске артиљерије погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА