Најновије

ПРОЈЕКАТ УЈЕДИЊЕЊА СВЕ СРПСКЕ ДЕЦЕ: Од малих ногу јединствени, а границе им не могу ништа

Председник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник сматра да би издавањем јединственог српског буквара биле превазиђене разлике, а сва српска деца, ма где била, учила би из заједничког буквара.

Србија (Илустрација: Јутјуб)

Говорећи о реализацији пројекта "Јединствени српски буквар", који су синоћ у Београду предложиле српске националне организације из земаља региона, Крајишник је навео да је реч о круцијалном делу, али да ће бити много потешкоћа у његовој реализацији.

- Биће много потешкоћа, али смо поставили тај задатак и на њему ћемо инсистирати. Залагаћемо се код институција, и у матици и у окружењу, да тај пројекат буде завршен - изјавио је Крајишник.

Када је реч о Стратегији очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону, Крајишник је нагласио да је постојала потреба да се она направи како би се сачувале вредности које има српски народ.

- Мислим да је ту поента на културном и просветном повезивању свих Срба у региону, с тим да смо се дотакли ћирилице, српског писма, те запостављености Срба у неким државама - рекао је Крајишник.

Према његовим речима, Стратегија ће бити публикована, чиме ће се показати да ће се српске организације које су је усвојиле залагати за националне вредности које би требало да буду облигаторне и за све друге српске организације.

Српске националне организације из земаља региона усвојиле су у Београду Стратегију очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону.

- Интереси српског народа не могу се бранити искључиво у границама Србије, мора се деловати шире. То је једина могућност опстанка, тим пре што као народ чинимо јединствен идентитетски, језички, културни и религијски простор - наводи се у Стратегији која је усвојена синоћ.

Сратегију су усвојили Савез Срба из Румуније, Удружење Срба из Хрватске, Национални савет Срба у Македонији, Удружење српског народа "Морача-Розафа" из Албаније, Асоцијација "Ствараоци Републике Српске", Заједничко веће општина из Вуковара, Национални савет Срба из Словеније, Самуоправа Срба у Мађарској и Српски национални савет Црне Горе.

Ова стратегија је, како се наводи, потребна да би се спречило да постојеће међудржавне границе у региону истовремено постану и етничке, језичке, верске и културолошке.

Потписници Стратегији сагласили су се да у сарадњи са институцијама Србије и Републике Српске, а у неком будућем времену и Црне Горе, треба водити рачуна о стратешким циљевима српског народа, као што је употреба српског језика и ћириличног писма.

Предложено је и да се у овој години са најзначајнијим културним институцијама- Матицом српском из Новог Сада и Српском књижевном задругом из Београда, ради на реализацији пројекта "Јединствени српски буквар".

Анти-НАТО перформанс у Подгорици можете погледати ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Деца двехиљадитих

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА