Најновије

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: На данашњем распореду санкције Милораду Додику

Европски парламент на данашњој седници требао би да разматра ситуацију у БиХ, али и санкције члану Председништва БиХ Милораду Додику.

Фото: РИА

Како је речено из ЕУ, Унија ће искористити све инструменте, укључујући и санкције да би се превазишла политичка криза, али за оштре мере је потребно да сви гласају за.

"У јануару је Савет министара спољних послова расправљао о БиХ и тада смо рекли да је ЕУ спремна да примијени све инструменте, укључујући и санкције у циљу превазилажења политичке кризе. Међутим, за било какве санкције, то лежи на државама чланицама да одлуче консензусом, а ми никада не коментаришемо ове расправе док год се не донесе одлука", рекао је портпарол Европске комисије Петер Стано.

"Бриселске институције су веома забринуте због ситуације у БиХ", истакао је Стано.

Он наглашава да Европска унија осуђује све једностране кораке који нарушавају интегритет земље, те позива све актере да се понашају конструктивно.

Посланик у немачком Бундестагу Јосип Јуратовић каже да је након ситуације у Украјини свима јасно да међу европским званичницима постоји солидарност о питању санкција Русији.

"На том фону требају бити и земље које желе у Европску унију, па Додику треба ставити до знања да се треба вратити у институције и прихватити се функције у којој представља БиХ. Пошто БиХ има јасан став о питању солидарности са Украјином, санкције се могу односити само на њега и добиће личне проблеме", наводи Јуратовић.

Раније у Европској унији није било јединственог става о санкцијама Милораду Додику, али су са ратом у Украјини, приоритети у Унији промењени. Потребна је још једна расправа у европском парламенту о том питању, кажу у Иницијативи за европску стабилност.

Зеленски је изјавио да се охладио од НАТО идеје. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА