Најновије

Срећно српско Ново Лето 7530.

Када Сунце у подне, 3. априла 2022. године, пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново Лето 7530. месеца априла у трећем дану, по Српском календару Светог Саве. Тог дана укрстиће се северна и јужна енергија Сунца и најавити долазак српске нове године.

Фото: Јутјуб

Пише: Милан Т. Стеванчевић

На целом европском простору постоје само два календара код којих се бројеви пишу словима и то: Српски календар и Римски календар. Српски календар користи симболе Винчанске културе и Српског писма а Римски латиницу. Бројеви писани словима код оба календара су доказ старости оба календара. Српски календар је најзначајнији научни и културни споменик српског народа и линија водиља кроз време и историју и чувар српског идентитета.

Свети Сава је 6707. унео Српски календар у Законоправило па је Српски календар постао званични календар Српске Православне Цркве који је важио све до 1881. године.

Све оснивачке повеље и сви ктиторски натписи на српским црквама датирани су по Српском календару.

„У име Оца и Сина и Светог Духа освети се основни камен овом Божјем храму посвећеном Светом Апостолу и Евангелисти Марку у Престоници Југославије, Краљевом Граду Београду, поред старе цркве Светог Марка, на дан Храмове славе, лета 7439. месеца априла у 23. дану а од Ваплођења Господњега 1931. година, за време срећне владавине Његовог Величанства Краља Југославије Александра Првог Карађорђевића и Поглавара Српске Православне Цркве Његове Светости патријарха Варнаве, који изврши овај чин освећења“.

Српски календар са Српским протоколом заживео је у српском народу и користио се у управним документима свих српских држава и Српске Православне Цркве све до 1881. године.

На кули Крстачи у Смедереву налази се текст: ”У Христа Бога благоверни деспот Ђурађ, Господин Србљу и Приморју Зетском, заповешћу његовом сазида се овај град у лето 6938.”

На споменику деспота Стефана уклесан је запис: „Ја, деспот Стефан, син светог кнеза Лазара, по представљењу мога, милости Божјом, бих господин свим Србима у Подунављу, Посављу, делу Угарске земље, Босни и Приморју Зетском. У богомданој ми власти проводих живота мојега колико благому изволи се Богу, година 38. И дође мени заповест од цара свих царева, Бога, говори послани к мени анђео. Иди. Тако душа моја од убогог ми разлучи се тела на месту Глава у Лето текуће 6935., месеца јула у 19. дану“.

Српски календар је једини календар на свету по коме се врши данашња компјутерска обрада података са Српским протоколом година, месец, дан. Веровање српског народа да су у прошлости имали напредну цивилизацију има научну основу јер су Срби знали да се на Митровдан секу енергије које долазе са Сунца у току једне календарске године.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА