Најновије

ШТА ЈЕ СА НЕСТАЛИМ БЕБАМА? Родитељи незадовољни радом институција

Три удру­же­ња ро­ди­те­ља ко­ји сум­ња­ју да су им но­во­ро­ђен­чад оте­та не­го­ду­ју због не­по­сту­па­ња ту­жи­ла­ца, оте­жа­ног при­ку­пља­ња до­ка­за, али и по­ли­ти­за­ци­је ове те­ме

Беба (Фото: Pixabay)

Пред­став­ни­ци три удру­же­ња ро­ди­те­ља ко­ји сум­ња­ју да су им бе­бе оте­те на ро­ђе­њу од­лу­чи­ли су да упу­те ур­ген­ци­ју Ре­пу­блич­ком јав­ном ту­жи­ла­штву. Овај по­тез усле­дио је, ка­ко су об­ја­сни­ли на­кон ју­че­ра­шње сед­ни­це Ко­ми­си­је за ис­тра­ге о не­ста­лим бе­ба­ма, због не­по­сту­па­ња ту­жи­ла­ца у три слу­ча­ја због ко­јих су под­не­ли кри­вич­не при­ја­ве про­тив на­вод­них от­ми­ча­ра де­це.

– Реч је о слу­ча­је­ви­ма о ко­ји­ма смо при­ку­пи­ли по­дат­ке и под­не­ли при­ја­ве над­ле­жним ту­жи­ла­штви­ма пре две и три го­ди­не. Је­дан од по­сту­па­ка во­ди се пред Ви­шим ту­жи­ла­штвом у Срем­ској Ми­тро­ви­ци, али не­ма­мо ни­ка­кве по­врат­не ин­фор­ма­ци­је и не зна­мо да ли је во­ђе­на ис­тра­га. Реч је о слу­ча­ју у ко­јем је је­дан пар бе­бу ста­ру три да­на упи­сао као ро­ђе­ну, иако се же­на ни­је по­ро­ди­ла. Упра­во је то је­дан од мо­де­ла на ко­ји на­и­ла­зи­мо ка­да је реч о кра­ђи бе­ба – фик­ти­ван упис по­ро­ђа­ја. Ту­жи­ла­штва су ду­жна да ре­а­гу­ју по на­шим при­ја­ва­ма и да нас о то­ме оба­ве­шта­ва­ју, али се то не де­ша­ва. Због то­га смо тра­жи­ли и тај зах­тев по­на­вља­мо – да се осну­је по­себ­но ту­жи­ла­штво ко­је би се ба­ви­ло са­мо овим слу­ча­је­ви­ма – ка­же за „По­ли­ти­ку” Ра­ди­ша Па­вло­вић, пред­сед­ник Удру­же­ња за исти­ну и прав­ду о бе­ба­ма и члан вла­ди­не ко­ми­си­је.

Он је под­се­тио и на слу­чај Мла­ђа­на Ра­ди­во­је­ви­ћа, ко­јем је ДНК ана­ли­за по­твр­ди­ла сум­ње да је отет од би­о­ло­шке по­ро­ди­це, а ње­го­вој мај­ци Ми­ли­ци да ни­је исти­на оно што јој је ре­че­но у бол­ни­ци – да јој је бе­ба пре­ми­ну­ла. Пут до исти­не је био те­жак бу­ду­ћи да су, све­до­чи Па­вло­вић, над­ле­жни цен­три за со­ци­јал­ни рад од­би­ја­ли да до­ста­ве нео­п­ход­ну до­ку­мен­та­ци­ју.

– На­кон овог до­ка­за­ног слу­ча­ја има­мо пу­но пра­во да тра­жи­мо осни­ва­ње по­себ­ног ту­жи­ла­штва јер др­жав­ни ор­га­ни не по­сту­па­ју по на­шим при­ја­ва­ма и не до­ста­вља­ју нам тра­же­не по­дат­ке. Ште­ту нам на­но­си и по­ли­ти­за­ци­је ове те­ме, у ко­јој по­је­дин­ци обе­ћа­ва­ју ро­ди­те­љи­ма да ће с по­зи­ци­је на­род­них по­сла­ни­ка ре­ши­ти њи­хо­ве слу­ча­је­ве. А прет­ход­но су од­би­ли да уче­ству­ју у ра­ду ко­ми­си­је ко­ја има та­ква овла­шће­ња да јој се сви др­жав­ни ор­га­ни и ин­сти­ту­ци­је ста­ве на рас­по­ла­га­ње у при­ку­пља­њу чи­ње­ни­ца и до­ка­за ка­ко би се до­шло до исти­не– ка­зао је Па­вло­вић

Он је до­дао и да има са­зна­ња да је од 2007. го­ди­не уни­шта­ва­на до­ку­мен­та­ци­ја, док се је­дан део на­ла­зи и у Без­бед­но­сно-ин­фор­ма­тив­ној аген­ци­ји (БИА). Ко­ми­си­ја је ју­че од­лу­чи­ла да упу­ти ди­рек­то­ри­ма Ар­хи­ва Ср­би­је, Ин­сти­ту­ту за нео­на­то­ло­ги­ју, Ре­пу­блич­кој јав­ној ту­жи­тељ­ки За­гор­ки До­ло­вац и пред­став­ни­ци­ма БИА по­зив за уче­шће у на­ред­ним сед­ни­ца­ма.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА