Најновије

ШТА РАДИ ДЕСНИЦА ЧЕКАЈУЋИ ВУЧИЋЕВ ОДГОВОР ЂИЛАСУ? Милица: ”Ми у том сусрету не проналазимо инспирацију”

Док се Заветници спремају за обиласке општинских одбора и „интензивнији рад“, коалиција НАДА види три могућа решења за ситуацију у Београду – „тесна већина власти, велика коалиција или нови избори“, а Патриотски блок Бошка Обрадовића инситира на исправљању изборних неправилности, како је раније навео.

Изборне листе странака деснице које су прешле цензус у Београду, различито говоре о даљим акцијама везаним за ситуацију око неизвесних изборних резултата у Београду и формирања власти, док су сагласни око тога да своје потезе неће одмеравати у зависности од исхода састанка председника СНС и Србије Александра Вучића и лидера ССП Драгана Ђиласа.

Како каже Милица Ђурићевић Стаменковски, председница Српске странке Заветници, сваки потез који они повлаче није реакција, по најмање не на предметни састанак, већ акција у правцу даљег раста и окупљања око идеје њихове странке.

„Можда постоје они који састанак Вучића и Ђиласа доживљавају као задату тему за писмени задатак, о којој свако од нас треба нешто да напише, анализирајући ликове и догађаје. Међутим, ми у том сусрету не проналазимо инспирацију, јер он за нас није ништа ново. Одавно смо говорили да је питање тренутка када ће се обелоданити сарадња два, до недавно, у јавности љута противника. Не наседамо на њихове покушаје да одрже монопол над српском политичком сценом. Резултати на изборима су показали да немају основа за то“, навела је Ђуриђевић за Данас.

Она истиче да пре свега треба да се уважава Устав и закон, јер је то важније од састанка лидера две странке. Она наглашава да изборне неправилности треба да буду предмет пажње надлежних институција, а не „плен политичара“ који немају уставна и законска овлашћења да одлучују о њиховом исходу.

„Ми смо показали добру вољу да се нерегуларности лоцирају и на правно ваљан начин регулишу. Тиме смо се водили и када је наш представник пошао на састанак опозиције на ту тему и тиме су се водили наши стручњаци приликом гласања о приговорима дела опозиције. Дакле, закон изнад политичких странака. То је наш принцип“, навела је Ђурђевић.

Она истиче да у следећим корацима обилазе општинске одборе и припремају се за „интензивнији рад“, као и да неће журити са било каквим пројекцијама.

Из Демократске странке Србије, која у скупштину Београда улази на изборној листи коалиције НАДА, саопштили су поводом избора у Београду да та странка неће учествовати у „политичком блату“, већ ће се руководити начелима и жељом да се Србији уреди као правна и демократска држава. Они су указали и да опозиција, у међусобним свађама, олако прелази преко чињеница да она нема већину за формирање власти у Београду.

“Однос одборника власти и опозиције 55-55, а евентуални прелазак цензуса листе „Ајмо људи“ после поновљених избора, па и на 200 места, не би суштински ништа променио, јер су поједини одборници опозиције већ јавно изнели став да неће подржати формирање власти коју би чиниле све до сада опозиционе странке. Да је то тако, свестан је и Драган Ђилас, због чега и инсистира на новим градским изборима у целини, а све бескрупулозне неистине о одлучивању на седницама ГИК-а чини чини бесмисленим”, наводе из ДСС и додају да су три могућа излаза из садашње ситуације су – тесна већина власти, велика коалиција или нови избори.

Како је Обрадовић раније рекао за Данас, он састанак Ђиласа и Вучића види као „дил“ у покушају да се са политичке сцене избаце странке деснице и посебно Патриотски блок, а да ће они наставити да инсистирају на одлуци Управног суда и окончању изборног процеса.

„Посебно је састанак Вучића и Ђиласа проблематичан из угла што избори у Београду још увек нису ни завршени и понављају се на одређеном броју места. О томе се још није изјаснио ни Управни суд. Тек по окончању изборног процеса видели бисмо да ли има опозиционе већине или не. Зашто то не сме да се сачека”, пита Обрадовић.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА