Најновије

УКРАЈИНСКА СЛУЖБА БЕЗБЕДНОСТИ ОБЈАВИЛА СНИМАК: Медведчук затражио од Путина и Зеленског да га размене

Опозициони украјински политичар Виктор Медведчук, кога су заробиле украјинске снаге безбедности, јавно се обратио председницима Русије и Украјине Владимиру Путину и Володимиру Зеленском са предлогом да га размене за припаднике војске и становнике Маријупоља.

Фото: Јутјуб

Видео поруку Медведчука, који се сматра блиским сарадником руског председника на свом Телеграм каналу објавила је Служба безбедности Украјине (СБУ).

„Ја, Виктор Владимирович Медведчук, желим да се обратим председнику Русије Владимиру Путину и украјинском председнику Владимиру Зеленском са захтевом да ме украјинска страна размени за браниоце Маријупоља и становнике“, рекао је Медведчук, преносе Известија.

Супруга Виктора Медведчука, Оксана, обратила се 16. априла председнику Руске Федерације са молбом за помоћ у ослобађању мужа.

Она је навела да је Медведчук дао сагласност на размену и изручење на територију Руске Федерације уколико земље постигну споразум.

Пре тога је снимила молбу за помоћ турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, као и престолонаследнику Саудијске Арабије Мохамеду бин Салману Ал Сауду, да помогну размену британских затвореника за њеног супруга.

Украјински председник Володимир Зеленски је 12. априла саопштио да је Медведчук притворен и на друштвеним мрежама објавио фотографију на којој политичар седи са лисицама на рукама и у маскирном оделу.

Касније је украјински лидер понудио Русији да замени политичара за заробљене украјинске војнике. Медведчук је од маја 2021. био у кућном притвору, одакле је, како је саопштило Министарство унутрашњих послова Украјине, побегао 28. фебруара, четири дана након напада Русије на Украјину и да му се од тада губио траг.

Украјинске власти Медведчука сумњиче за велеиздају и покушаје пљачке националних ресурса на Криму, који је Москва анектирала 2014. године. Он се у Украјини сматра савезником руског председника Владимира Путина, кога назива "личним пријатељем", а Путин је и кум његове најмлађе ћерке.

Велика група украјинских милитаната – њих до 400 - покушала је да се пробије са стране луке Мариупоља до металуршког комбината „Азовстаљ“ у којем су опкољени остаци регуларне украјинске армије и нацистичког пука „Азов“. Снимак можете погледати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА