Најновије

ИСПЛИВАЛЕ ТАЈНЕ СА ПРЕГОВОРА ИЗМЕЂУ ЕВРОПЕ, УКРАЈИНЕ И РУСИЈЕ: Да ли је ово узрок рата?

The Wall Street Journal је објавио инсајдерску информацију о преговорима Европе, Кијева и Москве уочи почетка специјалне војне операције у Украјини.

Украјина, Русија и ЕУ (Илустрација: РИА Новости)

Лист тврди да је неколико дана пре почетка руске војне операције у Украјини немачки канцелар Олаф Шолц предузео последњи корак за нормализацију односа Москве и Кијева. Он је 19. фебруара у Минхену рекао Зеленском да Украјина треба да повуче своје евроатлантске аспирације, да напусти идеју уласка у НАТО и прогласи неутралност у оквиру широког европског пакта о безбедности између Запада и Русије.

Пакт је требало да потпишу Путин и Бајден, који би заједнички гарантовали безбедност Украјине, пише The Wall Street Journal.

Зеленски је одговорио Шолцу да се Путину не може веровати да ће одржати такав споразум и да већина Украјинаца жели да уђе у НАТО. Одговор украјинског председника натерао је немачке званичнике да страхују да шансе за мир бледе: веровали су да ће Русија наставити са својим војним притиском на Украјину да сломи њену економију, а затим прећи на покретање операције. Међутим, на крају је изабрана још радикалнија и бржа опција.

Акцију Чечена у Мариупољу погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА