Најновије

ЗЕЛЕНСКИ: ”Путину расту апетити; само нам дајте ракете и авионе!”

Коментаришући рат у Украјини, украјински председник Владимир Зеленски је рекао да ће само "победа" бити прихватљива за његову земљу.

Фото: Председништво Украјине

"Победа истине значи победу Украјине и Украјинаца", рекао је Зеленски. "Питање је када ће се завршити. То је дубоко питање. То је болно питање. Осим победе, украјински народ неће прихватити никакав исход."

На питање новинара на шта је "спреман да пристане" како би обезбедио мировни споразум председник Украјине је дао јасан одговор:

"Ми не тргујемо својом територијом", одговорио је Зеленски.

"Питање територијалног интегритета и суверенитета је ван расправе."

Зеленски је рекао да његова земља тражи обавезе од "водећих нација" да ће безбедност Украјине бити заштићена споразумом ако жели да пристане на деескалацију са Русијом и поновио уверење да би Украјина била користан додатак НАТО-у.

"Тешко нам је да причамо о НАТО-у јер НАТО не жели да нас прими", рекао је Зеленски.

"Мислим да је грешка, јер ако уђемо у НАТО, учинићемо НАТО много јачим. Ми нисмо слаба држава. Не предлажемо да нас ојачамо на рачун НАТО-а... Ми смо додатак, ми смо локомотива. мислим да смо једна од важних компоненти европског континента."

Украјински председник је додао да је разговарао са председником Бајденом и рекао му да би волео да Сједињене Државе буду укључене у безбедносни споразум који би пружио дугорочну подршку Украјини у решавању могућности да Русија поново изврши инвазију у будућности. Зеленски је рекао да САД "разматрају овај предлог".

На питање шта Путин жели да добије у овом сукобу, Зеленски је рекао да Путин жели све што му Запад да и да "апетити обично расту".

"Што им више дате то им расте апетит", рекао је Зеленски и додао да ће Путин наставити своју агресију у Европи изван Украјине и да ће добити оно што жели "ако га сада не зауставе".

Зеленски је рекао да "сви морају да знају да ће украјинска војска, ако будемо притиснути у ћошак, одговорити пуном снагом".

"Нама је важно да ви и цео свет знате да смо земља у рату", наставио је Зеленски.

"Нападнути смо. То је оно што је битно. То је највећа трагедија. А данас, чути те извештаје да се негде нешто дешава, нешто је експлодирало док је рат у Украјини – искрено, није професионално причати о томе. Они су окупирали нашу територију. Напали су нас. Овај рат траје 8 година, тако да шта год да се деси у одређеној ситуацији, тешко ми је да коментаришем."

"Верујем да председник Бајден, као и сваки прави амерички грађанин, верује и жели да истина победи", рекао је Зеленски.

"И истина је на страни Украјине. Верујем да желе да победе вредности које чине наше нације ближим."

Зеленски је додао да његова војска не жели панцире и специјалне шлемове, већ би више волела тешко наоружање.

"Само нам дајте ракете, дајте нам авионе, не можете нам дати Ф-18 или Ф-19 или шта год имате, дајте нам старе совјетске авионе", рекао је Зеленски.

"То је све. Дај ми их у руке. Дај ми нешто чиме ћу бранити своју земљу."

На крају интервјуа, Бајер је питао Зеленског о поређењима која су нека направила између њега и Винстона Черчила.

"Бог бира шта можемо да издржимо и мислим да то није било случајно", рекао је Зеленски.

"Знам да ћемо издржати ово."

Генерал-мајор СБУ у резерви је лажним документима ушао у Мађарску преко контролног пункта Тиса у Закарпатју. Дао је лажну потврду о наводној неспособности за војну службу, а више о томе погледајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА