Најновије

Матија Бећковић: Србија као да још жали за доживотним председником

Нико нема пребијене паре, а у кафанама нема слободног места. Оптимизам је обавезан, како је рекао Карл Попер, каже у ускршњем интервјуу за Нова.рс песник и академик Матија Бећковић.

„Ни Хитлер није тражио од Србије да шаље војску на Источни фронт, то је и за његова мерила било превише, као нека врста инцеста. Ниједном малом народу у наше време не би пало на памет да уводи санкције Русији, то им неко наређује не због Русије него да се зна ко им је газда“, рекао је недавно академик и песник Матија Бећковић (Сента, 1939) поводом петиције против увођења санкција Русији коју је до сада потписало више од 200 јавних личности и о којој се ових дана причало по Србији. Допало се то некоме или не, али Бећковић има своје јасне ставове о различитим политичким питањима и држи их се већ јако дуго. На недавним изборима подржао је коалицију НАДА, на челу са Милошем Јовановићем из Демократске странке Србије.

На питање о сукобу Русије и Украјине Матија Бећковић каже да је то по његовом знању  један народ, једна земља, једна вера, једна култура, једна судбина.

Наводи да у својим сеобама у Русију Срби нису ни ишли даље од ове руске у – крајине. О томе сведоче и Гогољ и Булгаков и Солжењицин и Бродски. И Пишчевићеви „Мемоари“ и „Сеобе“ Милоша Црњанског, чији је главни јунак Вук Исакович замишљао Русију “као бескрајно поље по коме ће јахати.“ И Игуман Стефан из „Горског вијенца“ славио је Божић “ у свето Кијево.“

– Утолико је новије и трагичније оно што се тамо сада дешава. Крај историје је почетак нове и то ратом каквог није било. У том рату Запад брани Лењина од Путина. И прете му самицом у којој ће он седети на атомском коферу. Браћа Словени се бију, а небраћа им шаљу џебану с поруком „Не штеди муницију!“, истакао је књжевник.

Приватна својина и слобода говора су носећи стубови западне цивилизације, каже Бећковић одговарајићи на питање како доживљава стадања украјинских и забањивање руских уметника. И додаје да ако се скрше преостаје да Запад замени Исток, врати гвоздену завесу, обнови теорију „ограниченог суверенитета“, оснује Гулаге и Голе отоке…

Бећковић је каже да треба да замислимо каква би вест била кад би Србија решила да обнови краљевину, а њени званичници кренули да се дискретно и у поверењу распитују код оних чланица Европске уније које су краљевине, да ли би помогле Србију ако би им се придружила и обновила и вратила у друштво у којем је била и на место које је изгубила.

Да питамо Краљевине: Шпанију, Белгију, Холандију, Норвешку, Данску … И чујемо њихов одговор. Каква би то била новост из Србије за чланице ЕУ, истиче књижевник и додаје да ни у једној од тих краљевина нису сви монархисти, али су демократе и не поричу да имају краља и да краљ има и своја људска и краљевска права. Краљ није крив што је краљ. Он је краљ свима и штити права и оних који нису за краљевину. Као симбол јединства и трајања Краљ представља мистично тело нације. Краљ није власт већ онај ко властима одузима оно што није њино.

– Баш ме занима каква би била реакција грађана Србије када би чули да се Србија одлучила да обнови краљевину и врати свом крштеном имену. Да их питамо шта боље звучи Српска краљевска академија или Српска академија наука и уметности, Војска Краљевине Србије или Војска Србије, Пошта Србије или Пошта Краљевине Србије, Музеј Краљевине Србије или Народни музеј… Све што има придев краљевски обавезује на солидност, већи труд, озбиљан квалитет, наводи Матија Бећковић.

На питање колико је то здраво и добро за једно демократско друштво да председник Александар Вучић још влада каже да Србија као да још жали за доживотним председником.

Он је био председник „без ограничења мандата“ како реч доживотни не би људе наводила на забрањену помисао да би он икад могао умрети, каже Бећковић.

Драматичну прогнозу Централне банке Немачке о последицама санкција Русији погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА