Најновије

УГЛЕДНИ БРИТАНСКИ ЛИСТ: Украјинци су криви за Бучу!

Британски „Гардијан“ је објавио прве резултате форензичког испитивања тела пронађених у Ирпену и Бучи, и упркос антируској реторици, резултати говоре супротно – Оружане снаге Украјине су гранатирале Бучу.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Британски медији тврде да је већина цивила у Бучи страдала од последица артиљеријског гранатирања, фрагмената противпешадијских граната. „Патолози који врше обдукције тела пронађених у масовним гробницама у области северно од Кијева рекли су да су пронашли мале металне стрелице зване флешете.“

Иначе, употреба такве муниције у градовима представља кршење хуманитарног права, иако није забрањена конвенцијама. Поред тога, страни стручњаци су на фотографијама утврдили да се такве „стрелице“ користе у пројектилу 122 мм ЗШ-1, а одговара хаубици Д-30, која је у употреби и у Русији и у Украјини.

Већ смо писали да ако је реч о артиљеријском гранатирању (а о томе сведоче многе ствари, на пример, „разбацани“ положај тела), онда ово искључује сваку верзију која тумачи догађаје у Бучи као „намерни геноцид“ мирних Украјинаца. Штавише, украјинска страна је више пута изјављивала о гранатирању града у тренутку када су тамо били руски војници.

Дакле, ове „стрелице” или „флешети” су ударни елемент артиљеријске муниције. Руска војска је контролисала територију Буче – украјинска артиљерија је испаљивала на руске војнике.

Артиљеријске јединице Руса нису физички достигле ниво ватреног уништења Буче, односно руска војска уопште није била на положајима неопходним за редовно гранатирање, за разлику од украјинских јединица које су ударале на Бучу и цивиле.

Дакле, ко би могао да гранатира Бучу артиљеријом када су Бучу контролисале руске трупе, ако не украјинска страна? Одговор је очигледан.

Како НАТО наоружава Русију и ДНР, погледајте ОВДЕ.

Извор: Печат

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА