Најновије

УЈЕДИЊЕЊЕ МОЛДАВИЈЕ И РУМУНИЈЕ: Само једна ствар је потребна за то

Председница Молдавије Маја Санду рекла је да је уједињење њене земље са Румунијом могуће само уз подршку становништва овој идеји.

Молдавија (Фото РИА ФАН)

Раније је бивши премијер Молдавије Јурие Леанца рекао да би та земља требало да се уједини са Румунијом како би добила заштиту НАТО и ЕУ од наводне војне претње.

"Ово се може десити само уз подршку народа. Када народ каже да то жели, то ће се и десити. Све док то народ не жели или не постоји критична маса људи који подржавају овај циљ", рекла је Санду у емисији ТВ канала Jurnal TV, одговарајући на питање када може доћи до уједињења две земље.

Према локалном законодавству, таква питања треба да буду изнесена на референдум.

Румунија је 1918. послала трупе на територију савремене Молдавије, а Територијални савет, створен у Кишињеву, гласао је за уједињење са суседном државом. Од јуна 1940. године територија савремене Молдавије није у саставу Румуније. На територији обе земље постоје присталице идеје „унионизма“, односно уједињења Румуније и Молдавије ликвидацијом ове друге као посебне државе. Према истраживањима јавног мњења, више од 50 одсто становништва Молдавије је против уједињења са Румунијом, пишу РИА Новости.

О одлуци Бундестага у вези са Украјином прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА