Најновије

ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ: ”Власт не искључује могућност увођења санкција Русији”

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски оценила је данас да власт у Србији не искључује могућност уводјена санкција Русији.

Фото: Медија центар Београд

Ђурђевић Стаменковски је агенцији Бета казала да се државно руководство гласањем у Уједињеним нацијама у три наврата сврстало на страну НАТО и против Русије, а да у последње време и „пропагандна гласила режима“ воде хајку против Русије и њеног председника.

„Поједине новине које су до јуче делиле фотографије Владимира Путина, сада тог Путина на насловним странама представљају као председника државе која нам је забола нож у ледја. Све ово подсећа на 1948. годину, и само недостаје да власт организује логоре за све нас који се противимо увођењу санкција Русији“, оценила је председница Заветника.

По њеним речима, у медијима добијају највећи простор функционери СНС-а који заговарају евро-атлантске интеграције, а „крајњи циљ на том путу јесте уводјење санкција Руској федерацији“.

„Функционер Српске напредне странке (СНС) Драган Шормаз је чак изјавио да би у новој влади требало да буду само они министри који су за уводјење санкција Русији и за национализацију НИС-а, не улазећи у анализу какве би биле последице таквих одлука по Србију“, казала је Ђурђевић Стаменковски.

Додала је да провладини медији тврде да је Путин одлучио да призна независност Косова и Метохије, што по њеним речима „апсолутно није тачно“.

„Власт покушава да у јавности створи слику да је Русија променила став о Косову, чиме би добила алиби да уведе санкције Русији и да престане да се бори за очување Косова и Метохије унутар граница Србије“, нагласила је Ђурђевић Стаменковски.

Истакла је да су многи опозициони политичари променили став према Русији тек након одржаних избора.

„Радомир Лазовић из коалиције ‘Морамо’ је за време изборне кампање био против уводјења санкција Русији, а сада Добрица Веселиновић инсистира на санкцијама. Мариника Тепић и Борко Стефановић су, такодје, уочи избора били против санкција, а сада инсистирају да се српска спољња политика усклади с политиком Европске уније. Показало се да су београдски избори били само параван за сусрет Ђилас-Вучић, а да су на Андрићевом венцу договорене много крупније ствари, да се у Србији формира прозападна опозиција и прозападна власт“, оценила је председница Заветника.

Додала је да председник Србије Александар Вучић сваким даном после избора прави дистанцу од Руске федерација „мењајући политику о војној и политичкој неутралности коју је кандидовао у изборној кампањи“.

Нагласила је да осим спољно-политичких притисака постоји и унутрашњо-политичка ситуација која наговештава да је уводјење санкција Русији могуће.

„Надам се да ће се Србија ипак одупрети свим тим притисцима јер је најмање 70 одсто градјана против уводјења санкција Русији. Очекујем да актуелно руководство уважи ставове већинске Србије“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

На питање да ли ће ставови према Русији утицати на формирање Владе Србије измедју СНС-а и СПС-а, Ђурђевић Стаменковски је казала да је СПС странка која може да се прилагоди различитим политичким агендама.

„Претпостављам да ће СПС учествовати у новој власти, али да ће добити одредјене ресоре који се тичу искључиво унутрашње политике. Улога СПС-а у креирању спољне политике неће бити наглашена. Мој апел посланицима и министрима СПС-а је да не гласају за уводјење санкција Русији и да се држе онога што су говорили у кампањи“, казала је она.

С обзиром да је државотворна опозиција, додала је, данас озбиљан политички фактор у парламенту, „сценарио уводјења санкција сигурно неће проћи лако“.

„Заветници су свесни да је ситуација веома деликатна, али Србија мора пре свега да следи своје интересе и да остане неутрална. Србија никада неће постати чланица ЕУ јер то не жели Брисел. Поставља се питање шта би Србија добила заузврат ако би посекла једину грану на којој седи, а то је добра сарадња са Русијом и Кином“, закључила је Милица Ђурђевић Стаменковски.

Вучић је разговара са америчким сенатором о увођењусанкција Русији, а више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Бета

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА