Најновије

КИЈЕВ ОСНИВА НОВУ ОБАВЕШТАЈНУ СЛУЖБУ: Радиће по узору на Мосад

Директор Државног истражног бироа Украјине (ДБР) Алексеј Сухачов сматра да је Кијеву потребна нова специјална служба по угледу на Мосад.

Шпијун (Фото: Јутјуб)

„Сви знају за израелску обавештајну службу Мосад и ефикасност њеног рада. Питање стварања такве у Украјини је политичко. То је у надлежности председника Украјине, Савета за националну безбедност и одбрану и Парламента. Што се тиче мог личног мишљења, узимајући у обзир оно што се сада дешава у нашој земљи: узимајући у обзир број жртава и размере разарања, суровост са којом се све ово дешава, мислим да би стварање оваквог тела било потпуно оправдано“, рекао је Сухачов.

Израелска тајна служба, чије искуство привлачи Сухачова, бави се прикупљањем и анализом обавештајних информација, као и тајним специјалним операцијама ван Израела.

Заправо, што се украјинских специјалних служби тиче, званично је познато пет. Овај систем укључује Главну обавештајну управу Министарства одбране (ГУР) Украјине, Спољну обавештајну службу (СВР) Украјине; Служба безбедности Украјине (СБУ), Државна служба Украјине за техничку заштиту информација и Државна служба за специјалне комуникације и заштиту информација.

Вероватно, ове структуре не оправдавају своје постојање, и неефикасне су у савременим изазовима, ако Кијев размишља о стварању нове тајне организације.

Треба напоменути да је у марту у Белорусији откривена обавештајна мрежа украјинских стајних служби, која је радила под дипломатским заштитом, а недавно су у Херсону, који контролише Русија, добијени лични подаци свих запослених у СБУ у Херсонској области, укључујући и диверзанте. који су чланови диверзантско-извиђачких група.

Иницијатива коју је изнео Сухачов није нова и предлози за стварање „аналога Мосада“ чули су се у Украјини још 2018. године за време власти Петра Порошенка. У августу 2018, Руслан Кравченко, тужилац у поступку за издају против бившег председника Украјине Виктора Јануковича, рекао је да у случају осуде против Јануковича, он „треба да буде доведен у земљу уз помоћ посебно створене јединице као што је израелски Мосад“. Да би се постигао овај циљ, тужилац је указао на потребу стварања такве "јединице" као што је израелска обавештајна служба.

„Постоји потреба да се створи јединица попут Мосада како би специјалне снаге продрле на територију Русије и испоручиле га Украјини“, рекао је тужилац, напомињући да „органи за спровођење закона морају учинити све да обезбеде да ова одлука буде спроведена“. .”

О грешци преговарача '’Азова'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА