Најновије

ШТА ЈЕ ПРЕЋУТАЛА ВЈОСА ОСМАНИ? Договори иза кулиса са Комшићем и Џеферовићем

Председница самомроглашеног Косова Вјоса Османи недавно је изјавила да је са члановима Председништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем имала састанак о проналажењу решења за укидање визног режима између БиХ и Косова и да је тада рекла да грађани "не треба да плаћају цену непризнавања косовске независности", преноси Ослобођење.

Вјоса Османи (Фото: Јутјуб)

Међутим, како подсећају, управо њена влада срушила регионални споразум о могућности путовања са личним картама који је управо требало да реши ово питање - да доведе до укидања виза између самопроглашеног Косова и БиХ. 

Наводи се и да Османи није казала ни то како су представници институција на самопроглашеном Косову у преговарачком процесу са ниподаштавањем изјављивали како неће пристати на регионалне споразуме који самопроглашено Косово доводе у неравноправан положај, само како би добили безвизни режим са БиХ, као и да су хтели много више од безвизног режима са БиХ.

"Да ствар буде још циничнија, актуелна косовска влада, одбила је молбе бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел, француског председника Емануела Макрона и комплетне међународне заједнице да пристане на овај регионални споразум који је требао да буде потписан у јулу прошле године на Самиту Берлинског процеса под немачким председавањем", наводи се у тексту Вилдане Селимбеговић.

Како се даље истиче, све је било спремно, само да је Косово рекло судбоносно Д, али да су косовски представници одлучно одбили понуђени споразум и тражили више - да их Србија имплицитно призна кроз тај споразум.

"Дакле, нису тражили модалитет 'како грађани не би плаћали цену непризнавања'. Јер да су га желели, већ би га имали. Да ли ово сада значи да је косовска председница схватила како их игра нултог броја нигде не води, или је пак толико наивна да верује како ће ово питање решити билатерално са БиХ? Осим ако није још и више наивна у одлуци да унилатерално укине визе за грађане БиХ уздајући се у лажну наду да ће и БиХ то исто учинити за косовоске грађане. Можда би био ред да јој се одмах каже да неће, па да жена не губи време у тражењу модалитета, или у бацању прашине у очи народима ослепљеним од великих речи и малих дела", наводи се у тексту.

Ко неће бити премијер Србије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн/Ослобођење

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА