Најновије

ЗАВРНУТА СЛАВИНА! „Гаспром“ прекида транспорт руског гаса кроз Пољску гасоводом „Јамал-Европа“

„Гаспром“ прекида транспорт руског гаса кроз Пољску, јер му је забрањено да користи пољску деоницу гасовода „Јамал-Европа“, саопштио је портпарол руске компаније Сергеј Купријанов.

Фото: РИА

Он је подсетио да су указом председника Русије Владимира Путина и уредбом Владе Русије 11. маја уведене санкције низу иностраних компанија, међу којима је и пољска ЕуРоПол ГАЗ, власница пољске деонице гасовода „Јамал-Европа“.

- Утврђена је забрана обављања послова и исплата у корист лица која су под санкцијама, а за 'Гаспром' то значи забрану коришћења гасовода компаније ЕуРоПол ГАЗ за транспорт руског гаса кроз Пољску - саопштила је компанија на Телеграм каналу.

Пољска страна је у више наврата нарушавала права „Гаспрома“ као акционара ЕуРоПол ГАЗ-а, а крајем априла је руску компанију уврстила у санкциони списак, блокирајући могућност остварења права у вези с акцијама и другим хартијама од вредности заједничког предузећа, те добијања дивиденди, навео је Купријанов.

Руска Влада је утврдила списак правних лица против којих се уводе узвратне санкције. На списку је 31 организација из Немачке, Француске и других европских земаља, као и из Сингапура и САД. Руска влада је у среду одобрила списак од 31 компаније које су садашње или бивше филијале „Гаспрома“, на које се примењују посебне економске мере. Међу њима су „Гаспром Германија ГмбХ“ и „Гаспром маркетинг & трејдинг Лтд“, као и оператер пољског дела гасовода „Јамал-Европа“.

Британски плаћеник Мет Робинсон рекао је за британски Телеграф да се "око 70 одсто плаћеника „Интернационалне легије“ у Украјини, већ вратило кући". Шта је још рекао сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА