Најновије

''ЖИТНИ САВЕЗ'' ПРОТИВ РУСИЈЕ: Удружило се седам земаља

Представници Г7 ће створити „житни” савез како би спречили проблеме са снабдевањем храном и блокаду украјинских лука од стране Русије, преноси немачки Шпигел, позивајући се на своје изворе.

Пшеница (Фото: Pixabay)

Земљама у Африци и на Блиском истоку прети глад јер зависе од јефтиног извоза житарица из Украјине, примећује лист. Задаци савеза су да обезбеди финансирање и сарадњу држава чланица Г7 у оквиру снабдевања храном у условима несташице. Иницијатива за стварање савеза припада министру за економску сарадњу и развој Немачке Свење Шулцеу и председнику Светске банке Дејвиду Малпасу.

Како наводи Шпигел, Русија блокира пошиљке пшенице из украјинских лука, жито не може да пређе границу. Ситуацију погоршава и индијска забрана извоза пшенице. Цене за њу су скочиле у небо – у време писања ове вести цена пшенице је 456 долара по тони (16. маја је била 438,25 евра).

Тренутно Украјина има 12 милиона тона хране, житарица, сунцокретовог уља. Ове залихе су потребне и украјинској економији и за спречавање глади у Африци и на Блиском Истоку. Председник Украјине Владимир Зеленски је раније затражио од америчког председника Џоа Бајдена да Кијеву обезбеди противбродске ракете како би осигурао безбедност украјинских лука ради извоза хране.

Вести из Мариупоља прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА