Најновије

"Дрина је зелена гробница 6.000 Срба који су бежали од усташа"

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је река Дрина "зелена гробница" за више од 6.000 невиних Срба.

Фото: Јутјуб

Реч је о Србима који су страдали у њеним водама бежећи од усташа у Милошевићима и Старом Броду 1942. године.

"Деценијама је скривана истина о овом страшном злочину, а то скривање и ћутање је поновни злочин и убијање српских жртава. Зато ово место страдања - Стари Брод - мора бити увек место нашег окупљања и саборности у знак поштовања према 6.000 Срба, а посебно према храбрим и пркосним српским девојкама, њих више од 320, које су бежећи пред усташком камом загрљене скочиле у хладну Дрину", нагласио је Додик, преноси Срна.

Поводом обележавања 80 година од монструозног злочина над 6.000 Срба у Старом Броду, Додик је изјавио да српски народ не сме никада заборавити ове невине жртве и чињеницу да је некима од њих река Дрина била спас и уточиште од усташа који су брутално убијали, мучили, силовали, палили и бацали у Дрину све што им се нашло на путу, па чак и мајке са децом у наручју.

Додик је нагласио да су Срби кроз векове прошли страшну голготу, а најстрашнија их је задесила у 20. веку за који се може рећи да је страдалнички по српски народ.

"На нама је да чинимо оно што можемо и морамо - да негујемо културу сећања на све српске жртве и да чувамо Републику Српску која је гарант опстанка српског народа. Док имамо своју Српску, биће и нас, наших предака и наших потомака", поручио је Додик.

Током офанзиве усташке легије Јуре Францетића мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу реку Дрину и потраже спас у Србији, подсећа Срна.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА