Најновије

ДРЕЦУН: Не очекујем напредак у Берлину, Немачка се залаже за међусобно признање

Доскорашњи председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију од сутрашњег састанка у Берлину не очекује напредак, барем не онај који очекује званични Београд, преноси Pink.rs.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Он подсећа да је позиција Немачке тврда и да од самог почетка јасно говори да је једино решење дијалога између Београда и Приштине - међусобно признање.

Најављени састанак, како наводи Дрецун, одвијаће се у специфичном амбијенту, који је динамичан, турбулентан и искључив превасходно због рата у Украјини. Истиче да је између Запада и Русије дошло до усијања на геополитичком плану, а ситуација је толико тензична, да прети да дође до директног војног окршаја.

"Управо ова ситуација диктира политичку сцену на међународном плану, па се одражава и на наш положај, као и на питање Косова и Метохије, односно дијалога. Ако сте уочили, приликом недавне посете америчке делегације, америчка званичница је управо тај дијалог увукла у геополитичко сучељавање запада са Руском Федерацијом. Она је изјавила да застој у дијалогу погодује Русији и да га Русија користи, иако то нема благе везе са оним што се дешава на међународном плану. Ипак, некоме то одговара", изјавио је Дрецун.

У оваквом амбијенту следи и сусрет српског председника са немачким канцеларом који има незахвалну улогу да, после Ангеле Меркел, позиционира Немачку на онај начин на који је то она урадила.

" Немачка ће покушати да покрене нешто између Београда и Приштине, а покушај ће бити усмерен свакако и на рат у Украјини, на позицију Србије у свему томе, али превасходно на наставак дијалога. Међутим, чини ми се да је ово више усмерено ка притиску на Србију да прихвати разговоре о тзв. узајамном признању ", каже Дрецун.

Додаје да политичари на Западу сматрају да би брзим решењем односа између Београда и Приштине, зависност Србије од руске подршке у УН по питању Косова престала би да постоји. Тиме би био отворен пут за маргинализацију руског присуства.

"Немачка позиција је тврда и од почетка говори да је за њих једино решење дијалога да Београд призна самопроглашену државу Косово. У таквој искључивости не можемо да очекујемо напредак ", каже Дрецун.

Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије, каже да дијалог Београда и Приштине постоји на нивоу техничких питања, али он не води ка решењу јер му се приступа са две различите тачке. Каже да се у претходна три месеца на мала врата најављују нови притисци на Србију.

"Навикли смо на притиске и из окружења, и из Европе, и из Америке. Међутим, оно што је прошло незапажено јесте чињеница да ниједан политичар није примио Куртија након сахране Медлин Олбрајт. На овај начин шаље се порука да и Курти мора да се дисциплинује",  каже Бериша.

Додаје да се Курти “заглавио као магаре у блату”, те да нема храбрости да уђе у решавање питања између Приштине и Београда.

Коментар Волфганга Петрича на ову тему прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА