Најновије

ВОЛФГАНГ ПЕТРИЧ О СРБИЈИ И ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ: Берлин жели да спречи отварање додатних фронтова

Циљ немачког канцелар Олафа Шолца који ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених косовских институција Аљбином Куртијем је да да допринос решавању косовског, кључног нерешеног питања на Западном Балкану, како би се спречило да се,у време рата у Украјини, отворе додатни фронтови у Европи, сматра бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич.

Балкан (Илустрација: Правда)

Канцелар Шолц ће у среду у Берлину имати одвојене разговоре са Вучићем и Куртијем, уз присуство изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Петрич, у изјави за Танјуг, каже да има утисак да Немачка сада жели да буде активнија на Западном Балкану, а Србија је у том региону кључна држава, а Косово кључно нерешено питање.

"То што је канцелар Шолц преузео иницијативу да се посвети нерешеним питањима на Балкану има за циљ да се реше проблеми у вези којих би Москва могла бити заинтересована", сматра некадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ.

Према његовим речима Запад, због рата у Украјини, има интерес да не дође до отварања додатних фронтова.

Указао је да је активније укључивање Немачке припремила шефица дипломатије Аналена Бербок недавном посетом Београду и Приштини.

"Ако се рат у Украјини посматра као европски конфликт, што јесте, онда се морају нерешена питања на тлу старог континента сада подробно анализирати и покушати решити, односно барем спречити да ескалирају", казао је бивши амбасадор Аустрије у Србији.

Петрич, који важи за једног од најбољих познавалаца Балкана у Аустрији, истиче да тренутно приоритет има Украјина, којој је сва пажња европских држава посвећена јер се ради о рату на тлу Европе, али да нерешени проблеми на Западном Балкану не смеју бити запостављени.

Како каже тога је свестан Берлин, који очигледно жели да спречи да у том региону дође до ескалације конфликата.

Петрич истиче ће бити веома важно, како би се наставио дијалог, да се Курти "помери".

"Ови раговори ће показати колико је Курти спреман да буде флексибилнији, и да свој допринос решавању косовског питања. Присећам се преговора у Рамбујеу када је руски преговарач рекао да је за танго потребно двоје. Тако је и за решавање косовског питања потребно да обе стране покажу већу одговорност, то јест Курти се помери", наводи он.

Петрич је да је неопходно да дође до померања у потрази за трајним решењем у вези регистарских таблица.

"У дијалогу има пуно појединачних питања, техничких, и политичких које треба решити у циљу постизања напретка. Немачка у томе може имати важну улогу. Чини ми се да је актуелна немачка влада нешто активнија него прошла по овом питању", рекао је он.

О сукобу унутар СНС прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА