Најновије

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ПОТВРДИО: На Косово су послати Авганистанци који не смеју у САД

Појединим избеглицама из Авганистанцима привремено смештеним на Косову забрањен је улазак у Сједињене Државе, јер нису прошли процес верификације, потврдио је за Радио Слободна Европа званичник америчког Стејт департмент.

Авганистан (Фото: Јутјуб)

"Вец́ини авганистанских путника дозвољено да уђу у Сједињене Државе, кроз наш процес верификације, укључујуц́и вец́ину Авганистанаца на Косову. Мали број појединаца који нису прошли процес, служи као пример да систем ради исправно. Безбедност америчког народа је највиши приоритет одељења", рекао је званичник Стејт департмента.

Званичник није желео да говори о појединачним случајевима, али је додао да док год систем верификације буде радио "постојац́е и појединци који на крају нец́е моц́и да се преселе у САД".

Говорец́и о томе шта ц́е се десити са Авганистанцима којима је забрањен улазак у САД, званичник Стејт департмента рекао је да ће им, уколико не прођу процес верификације у року од 365 дана, бити омогућено пресељење у трец́у земљу. Он је такође рекао да ц́е Вашингтон помоц́и да Авганистанцима врате у своју земљу, ако то одлуче.

Након што су талибани преузели власт у Авганистану у августу прошле године, САД су повукле Авганистанце који су радили за Вашингтон и савезничке државе.

Косово је обец́ало да ц́е прихватити до 2.000 авганистанских држављана, док се не оконча правни поступак репатријације у Сједињеним Државама и другим земљама.

Више од 1.300 Авганистанаца је смештено на Косову од августа 2021. године, када је потписан споразум између Косова и Сједињених Држава за њихов смештај, који траје годину дана.

Наводи се да су Авганистанци стационирани на Косову углавном били сарадници САД и НАТО, од 2001. до 2021. године.

Према речима званичника Стејт департмента до сада је близу 600 Авганистанаца напустило амерички војни камп Бондстил.

О тренутној позицији Србије између Русије и Запада прочитајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА