Најновије

УКРАЈИНСКИ ОФИЦИРИ ИЗ АЗОВСТАЉА СЕ ОГРАЂУЈУ ОД АЗОВА: Није било заједничке команде

Више од 2000 украјинских бораца се предало у фабрици Азовстаља у Мирупољу. Многи од њих су били припадници неонацистичког батаљона Азов који је починио гнусне злочине над цивилима и заробљеним руским војницима.

Сви они налазе се у затворима у ДНР где се врши њихово испитивање, а очекује се да ускоро крену суђења за ратне злочине.

Међу заробљенима је и командант украјинске 36. специјалне бригаде, Сергеј Волински, који је тесно сарађивао са припадницима Азова и чије сведочење би могло да буде веома занимљиво истражитељима. Волински је постао познат у светској јавности када је кроз неколико видео обраћања апеловао на Кијев, али и западне земље, да спасу борце блокиране у “Азовстаљу” и да им организују евакуацију.

Он је у свом првом интервју руским медијима након заробљавања рекао да је план био да украјинска војска и борци “Азова” заједно делују, али да у пракси није било заједничког ланца командовања и да је он са својом групом деловао сам. 

Волински је рекао да је у његовој групи пре повлачења у Азовстал било око 200 војника, претежно украјинких маринаца. Они су, како је испричао, цртали знак “Z” на својим возилима да би пробали да збуне Русе и у борбеном поретку се повукли у “Азовстаљ”, али уз велике губитке због мина и руске артиљерије.

Он је даље испричао да им је у “Азовстаљу” фалило свега, од муниције до хране и воде. Морал Украјинаца је био низак јер се међу њима налазило доста рањеника, али и лешева погинулих сабораца.

- Руска Федерација је била надмоћна у авијацији, артиљерији, оклопним возилима, људству. Опколи су нас и то је био проблем – објаснио је он.

О распаду фронта код Северодоњецка читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА