Најновије

Колико још можемо чекати формирање новог сазива Скупштине Србије?

Рок за формирање новог сазива Скупштине Србије, након одржаних парламентарних избора, 3. априла, скорашњим изменама Закона о народним посланицима, постао је релативан, с обзиром на то да одлуке инстанци које одлучују о приговорима листа, учесница на изборима, зависе од објављивања на њиховим веб сајтовима, који нису прецизно дефинисани.

Фото: pixabay.com

Наиме, иако је прошло чак месец дана од одржавања парламентарних избора, а да јавност није упозната са коначним резултатима, због поновљених избора на појединим местима у Србији, није могуће одредити крајњи рок и након последњих поновљених избора у општини Бујановац, на шта је Социјалистичка партија уложила жалбу, захтевајући поништавање.

Како за Данас објашњава Раша Недељков, програмски директор Црта, постоје три нивоа одлучивања када је реч о републичким изборима – Општинска изборна комисија, Републичка изборна комисија и Управни суд.

– Наиме, након избора, свака листа има право да у року од 72 сата уложи захтев за поништавање гласања на одређеном бирачком месту Општинској изборној комисији. Потом, Општинска изборна комисија има 72 сата да одлучи о том захтеву. Када ОИК одлучи о том захтева, листа која је уложила захтев за поништење избора на одређеном бирачком месту, има право да се жали на одлуку ОИК у року од 72 сата Републичкој изборној комисији. Али, тај рок од 72 сата да се та листа жали, не тече од момента када се догодила седница на којој је ОИК донела решење, већ од објављивања на њеном веб сајту. А то се показало као рупа у Закону о избору народних посланика. Видите, Градска изборна комисија је у Београду, након свих ових силних приговора објављивала решења на сајту и до три, четири дана након доношења одлуке. Што је довело до новог одлагања – истиче саговорник Данаса.

У том смислу, додаје он, тај рок од 72 сата, за правни лек листе која улаже жалбе не тече од седнице на којој је донета одлука, већ постаје много дуже, с обзиром на то да зависи од тренутка објављивања на сајту које законом није дефинисаном у прецизним роковима.

– У односу на поновљење изборе у Бујановцу, једино је Социјалистичка партија Србије поднела захтев за поништење ОИК-у. Када ОИК данас одлучи, па тек када буду објавили на сајту ту одлуку, онда ће СПС имати право у року од 72 сата да се жали РИК-у, а притом, чак и да замислимо да данас ОИК донесе одлуку о приговору СПС, објави га одмах на сајт, а СПС у року од 72 сата поднесе поново жалбу на ту одлуку, ОИК има рок од 24 сата да тај приговор достави следећеој инстанци – Републичкој изборној комисији – истиче Раша Недељков.

Према његовим речима, то су донеле, како каже, „ове нове силне измене Закона о народним посланицима за које је Црта упозоравала да ће довести до конфузије, што се, ево, сада и таквим показује“.

Недељков напомиње да је то последица брзог усвајања закона као и недостатка времена да се јавност упозна са новим решењима. па сада,  иако је све по закону, делује надеално да недељама након изборног дана нема још коначних резултата.

– Када РИК одлучи, онда опет, СПС би у овом случају имао 72 сата да се жали Управном суду, од момента када РИК објави на свом веб сајту своју одлуку. Потом, Управни суд има опет 72 сата да одлучи. Практично, уколико СПС буде одлучио да се жали на данашњу одлуку ОИК, та инстанца има још 24 сата плус 72 сата за одлуку СПС да се жали, плус 72 за одлуку РИК да донесе решење, па опет ако СПС одлучи да се жали Управном суду, још 72 сата за то има времена, плус 72 сата да РИК донесе одлуку… А, све то није коначно, јер може да буде и много дуже због овог момента недефинисаног рока за објављивање на сајту надлежних органа за одлучивања – истиче саговорник Данаса.

Иначе, напомиње, пракса је у оваквим поступцима да је то објављивање на сајту без одлагања, али, понавља, у закону не постоји прецизно дефинисано време.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА