Најновије

''Запад није ништа урадио за Косово осим што их је признао''

Угледна новинарка Љиљана Смајловић поручила је да Запад није урадио ништа за Косово осим што га је признао, док програмски директор Демостата Зоран Пановић сматра да је опседнутост Запада Косовом веома чудна, преноси Еуроњуз.

Косово је Србија (Илустрација: Новоросинформ)

"Шта је Запад урадио за Косово осим што су их признали? Косово још није добило визну либерализацију. Њима су рекли да су испунили све услове...То је ово о чему говоримо, да нема жеље у европским престоницама да се ишта проширује", изјавила Смајловић.

Наглашава да Европска унија није спремна за проширење, и као разлог наводи то што је, како каже, "реч 'проширење' нестала из реторике, па се сада говори о 'европској перспективи', што не значи ништа".

"Ми смо напуштен регион, и они се само собом баве. Зато је моја теза да су то све само изговори", закључила је Смајловић.

Зоран Пановић је поручио да му је заиста некада чудна толика опсесија Запада Косовом.

"Кад погледамо Кипар који је ушао у ЕУ, а који има фактички дуплу државу. То прво, а друго, ако је толико малиган руски утицај, зашто нема неки модел да се овај део Балкана интегрише у ЕУ? Парадоксално је да наш највећи економски партнер није наш савезник, а камоли да Немачка буде наш патрон за ЕУ, јер је свака земља која је улазила имала патрона. Ми га немамо, и питање је да ли ћемо да имати", каже Пановић.

Он додаје да је Србија 2018. године била "апсолутно расположена за озбиљан компромис на Косову", и да су из Београда у прошлости слати сигнали да је спреман на "једну врсту часног компромиса".

Смајловић напомиње да се по Европи о Косову говори као о потенцијалном отварању новог фронта, и да се "добар део времена проводи говорећи да би Русија могла да искористи то", а  када би се било шта десило на северу Косова, како каже, сви би рекли "ево Русија их је наговорила".

"Санкцијама Русији ми не бисмо ништа добили, али би Шолц рекао да је успео да раздвоји Србију. Мислим да не треба да уводимо санкције, јер бисмо само себи увели штету", додала је Смајловић.

Она је истакла да Србија не само да није увела санкције Русији, већ се у нашој земљи још увек може читати шта каже руска страна, пошто Раша Тудеј и Спутњик нису забрањени.

"То не постоји у Европи. Седите и читајте мало западне телевизије. То није ништа као код нас",  рекла је Љиљана Смајловић.

Такође је подсетила и на изјаву папе Фрање да је "НАТО лајао пред вратима Русије", и истакла да је мали број медија на западу пренео речи поглавара Ватикана.

Указала је и на то да су многи инвеститори делом дошли у Србију због јефтинијих цена гаса и струје, и да постоји шанса да они оду уколико ти повољни услови ишчезну, па самим тим Србија "може да изгуби и на мосту и на ћуприји".

О ситуацији у Мариупољу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Еуроњуз/Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА