Најновије

МПЦ-ОА ОСТАЈЕ БЕЗ АУТОКЕФАЛНОСТИ: Вартоломеј неће да изда томос

Kако Танјуг сазнаје у Београдској патријаршији, у преговорима патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана није постигнута сагласност о аутокефалности Охридске архиепископије која искључује дијаспору.

Патријарх Вартоломеј (Фото: Јутјуб)

Медији у Скопљу пишу да након јучерашње заједничке литургије многа питања остају отворена за МПЦ-ОА, најпре када ће и да ли ће Васељенска патријаршија издати томос о аутокефалности Македонској православној цркви – Охридској архиепископији и како ће се поставити према дијаспори, односно да ли ће Васељенска патријаршија у замену за давање томоса тражити дијаспору МПЦ-ОА.

Остаје и даље под знаком питања да ли ће Црква у Скопљу моћи да задржи назив „македонска“ и прихвати да буде преименована само у Охридску архиепископију.

Иако се јучерашња заједничка литургија у Истанбулу најављивала као историјска, скопски медији пишу да је македонска јавност остала затечена.

Скопски портал Плусинфо пише да, како сада ствари стоје, МПЦ-ОА је аутокефална црква за Српску православну цркву (СПЦ) и Руску православну цркву (РПЦ), али не и за Васељенску патријаршију и још неке православне цркве.

Томос аутокефалности од Цариградске патријаршије МПЦ-ОА би могла да чека у недоглед, а у пракси би, кажу, све могло веома брзо да буде завршено.

Међутим, највећи проблем, ипак, остаје име Цркве у Северној Македонији, јер назив „македонска“, кажу, највише смета васељенском патријарху Вартоломеју и Грчкој православној цркви.

Иначе, јучерашњој заједничкој литургији патријарха Вартоломеја и архиепископа Стефана присуствовао је и премијер Северне Македоније Димитар Kочевски, који је прочитао „Оче наш“.

Шта Запад захтева од Србије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА