Најновије

РАМА: Превише притиска Запада на Србију могло би да буде штетно по Западни Балкан

Албански премијер Еди Рама заложио се за разумевање става Србије када је реч о увођењу санкција Русији, пренео је Политико.

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

„Морате да схватите да је Србија у веома другачијем положају од многих других, због своје историје, због својих посебних веза са Русијом“, рекао је Рама.

Он је навео да верује да би Србија временом требало да уведе санкције, али је упозорио да не треба притискати Београд, који у великој мери зависи од Москве у снабдевању енергентима, да прерано уради превише.

„То је самоубилачко за њихову економију. Превише притиска Запада на Србију могло би да буде штетно по стабилност региона Западног Балкана“, упозорио је Рама.

Како је додао, понекада „морамо да трпимо друге и разумемо шта се дешава“, поручио је албански премијер.

„Мислим да је Србија на добром путу. Наравно, не брзином коју бисмо можда желели. Али верујте ми, други сценарији су заиста веома лоши за све, а посебно за овај регион“, рекао је Рама.

Албански премијер је рекао и да не очекује да ће самит ЕУ следеће недеље отворити пут његовој земљи за почетак преговора о чланству и за то окривио Бугарску.

Немачки канцелар Олаф Шолц посетио је прошле недеље Бугарску у настојању да превазиђе блокаду Софије уочи предстојећег самита у Бриселу, који се одржава у четвртак и петак следеће недеље.

Али, у интервјуу за Политико, Рама је јасно рекао да је песимиста.

„Немам никаква очекивања. Мислим да се ништа неће десити. Албанија и Северна Македонија неће званично отворити преговоре о приступању“, рекао је он.

Упитан да ли је неки од лидера ЕУ наговестио да би преговори могли ускоро да почну, Рама је упитао: „Какве сигнале они могу дати?“.

„Не ради се о њима. Опет, реч је о Бугарској. Сви су сагласни, сви подржавају, сви мисле да ово треба да се деси, а ово је већ требало да се деси. Али Бугарска ограничава њихов маневарски простор”, рекао је Рама.

Он је навео да не очекује да ће бугарски лидери променити свој став, јер су спор претворили у тако велико питање, да било веома тешко одустати.

„Ушли су у спиралу. И из те спирале је веома, веома тешко изаћи“, изјавио је Рама, који ће уочи самита присуствовати састанку лидера Западног Балкана и ЕУ у Бриселу.

Албански лидер је такође рекао да подржава идеју француског председника Емануела Макрона о Европској политичкој заједници, организацији која би била отворена и за чланице и за нечланице ЕУ.

„Мислим да је у праву. То је требало одавно да се уради… јер је ово визионарски“, рекао је Рама, одбијајући да улази у детаље о облику који би та заједница требало да има.

„О томе може да се разговара, али у принципу, имати једну политичку заједницу која се организује на различите начине… веома је важно, и то је изван Европске уније коју имамо данас, а која очигледно није у стању да се суочи са изазовима времена које долази“, рекао је он.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА