Наводи се да максимална произвођачка цена шећера за паковања од килограм, пет килограма и 10 килограма не сме да пређе 80 динара по килограму, а за сва остала паковања је одређена највиша цена од 88 динара за килограм.
У Уредби је наведено како трговци на велико морају да пласирају шећер трговинама на мало у року до 15 дана од закључења купопродајног уговора и да произвођачи шећера не смеју да испоручују ову намирницу у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци.
Уредбом је, како је пренео Тањуг, прописано да ће цене брашна тип 400 и тип 500, јестивог уља и свињског меса од бута остати на нивоу од 15. новембра прошле године.
Дневно на рафове трговинских ланаца у Србији стиже и до 400 тона шећера, а никад мање од 300 тона. У нормалним ситуацијама троши се 260 тона. У трговинским ланцима истичу да потрошачи и даље прекомерно купују, и да се зато дешава да рафови у неком периоду дана буду празни.
О дешавањима у вези са КиМ прочитајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости