Најновије

СВЕ ВИШЕ НУКЛЕАРНИХ БОЈЕВИХ ГЛАВА: Велике силе заоштравају ратну реторику и повећавају арсенале

Стокхолмски Међународни институт за истраживање мира наводи да све државе са нуклеарним оружјем повећавају или надограђују своје арсенале, а већина заоштрава и нуклеарну реторику и улогу коју нуклеарно оружје има у њиховим војним стратегијама.

Фото: pixabay.com

У извештају се наводи да су руске и америчке укупне залихе бојевих глава наставиле да "падају" 2021, али да је то било само због растављања бојевих глава које су повучене из војне службе пре неколико година.

Број бојевих глава у употребљивим војним залихама две земље остао је релативно стабилан и у 2021.

Размештене стратешке нуклеарне снаге САД и Русије биле су унутар ограничења постављених билатералним споразумом о смањењу нуклеарног наоружања.

Русија и САД заједно поседују више од 90 одсто укупног нуклеарног оружја - наводи СИПРИ. Осталих седам нуклеарно наоружаних држава развијају или постављају нове системе оружја, а неке су су објавиле намјеру да то учине.

Кина је тренутно усред значајног проширења свог арсенала нуклеарног оружја, сателитске слике показују да укључује изградњу више од 300 нових ракетних силоса.

Сматра се да је неколико додатних нуклеарних бојевих глава додељено оперативним снагама 2021. након испоруке нових мобилних лансера и подморнице.

Према предвиђањима стручњака, залихе нуклеарног оружја ће расти у следећем десетлећу.

Очекује се да би, ако се садашњи тренд настави, број нуклеарних бојевих глава у свету ускоро могао почети да расте по први пут од Хладног рата.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА