Најновије

КАЛИЊИНГРАДСКА КРИЗА: Европска комисија рекла своје

Европска унија саопштила је данас да је транзит санкционисане руске робе преко територије земаља Уније забрањен друмским, али не и железничким путем, а након што су ескалирале тензије између Москве и Литваније у вези с транспоротом између Калињинграда и остатка Русије.

Калињинград (Илустрација: Јутјуб)

"Транзит санкционисане робе друмским путем руским превозницима није дозвољен мерама ЕУ, али слична забрана не постоји за железнички транспорт", саопштила је Европска комисија и додала да би државе ЕУ требало да провере такве возове, преноси Ројтерс.

Комисија подвлачи важност праћења двосмерних трговинских токова између Русије и Калињинграда, како би било осигурано да роба под санкцијама не може да уђе на царинску територију ЕУ.

Истиче се да је транспорт санкционисане војне робе забрањен без обзира на начин транспорта.

Кремљ очекује помак са ЕУ око транзита робе у Калињинград

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да очекује напредак у вези са могућим споразумом са ЕУ који би Русији омогућио транзит неке санкционисане робе у Калињинград, али да проблем још није решен.

"За сада нема финализације ове ситуације. Очекујемо одређени напредак, али за сада не можемо да констатујемо да је овај проблем решен. Сачекајмо, тренутно треба да будемо мало стрпљивији", поручио је Песков на конференцији за новинаре, преноси Интерфакс.

Литванија је у понедељак проширила листу роба на коју се односе мере ограничења трговине преко њене територије до руске енклаве Калињинград, укључујући бетон, дрво, алкохол и индустријске хемикалије на бази алкохола.

Губернатор руског региона Калињинград Антон Алиханов предложио је потпуну забрану транзита робе између три балтичке земље и Русије, као одговор на блокаду коју је руској енклави наметнула Литванија.

Чиме немачка наоружава Украјину, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА