Најновије

Бахати градитељи уништили културно добро на Бањици, прекопано 100 квадрата винчанског насеља

У Београду, осим Белог брда, постоји четрдесетак винчанских локалитета. Насеље технолошки најнапредније праисторијске културе на свету, на Бањици су случајно пронашли радници градећи друм за Авалу. Требало је да прођу три деценије да би археолози 1955. почели ископавања и открили благо светске баштине које је десетак година касније проглашено за заштићено културно добро. И то што јавност не зна за Винчу на Бањици, изгледа одговара бахатим градитељима.

Велики део предмета винчанске културе на Бањици отишао је у неповрат, незванично због санације бараке.

Ипак, то објашњење није ни за наивне. Пре десетак дана грађани су пријавили радове који су потом обустављени, али штета је већ била велика, тврде из Музеја града Београда.

"Ми смо установили да је уништено око 100 квадрата винчанског насеља те да је ископана рупа дубине између метар и три метра чиме је уништен велики део насеља и чиме је бесповратно нестала велика количина података и информација битних за разумевање овог важног насеља", каже Милош Спасић, Музеј града Београда.

Ко је инвеститор, није познато и као по обичају ствар је компликована. Плац је у приватном власништву, а налази се на централном делу овог археолошког налазишта.

"Ми знамо колики је локалитет и када видите модерно насеље на Бањици које је сазидано седамдесетих и осамдесетих година видећете заправо да ове модерне зграде иду око самог налазишта, јер се и тада знало где се центар налазишта налази. Сама ова локација није никада археолошки истражена, али је заведена, јер знамо да представља део винчанског насеља на Бањици", поручује Спасић.

У допису Секретаријата за инспекцијске послове наводе да је хитним ванредним увидом дежурног грађевинског инспектора записнички констатовано извођење армирано-бетонског потпорног зида без одобрења надлежног органа.

Градилиште је затворено, након чега је грађевински инспектор поднео кривичну пријаву надлежном тужилаштву. Од Завода за заштиту споменика за сада нисмо добили одговор, али се њихова реакција такође очекује.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА