Најновије

СИЈАРТО: Куповина гаса није идеолошко питање

Министар спољних послова и трговине Петер Сијарто изјавио је да куповина природног гаса није идеолошко питање.

Петер Сијарто (Фото: Јутјуб)

Сијарто је на прес конференцији након посете Москви, током које је разговарао о куповини додатних количина гаса од Русије, рекао да су изјаве западноевропских политичара да њихове државе више не зависе од руских енергената у супротности са иницијативом Европске комисије (ЕК) да потрошња гаса буде смањена 15 одсто.

Додао је да је последњих месеци од водећих западноевропских политичара слушао да су све решили, преноси портал Index.hu.

"Решили су алтернативне изворе, купили природни гас однекуд, ослободили се зависности од Русије. То су рекли западноевропски политичари. Чему онда аларм?", поставио је питање Сијарто.

Према његовим речима, куповина гаса није идеолошко, већ физичко питање, јер, како је навео, после неког времена постаје јасно да ли има природног гаса или га нема.

"После неког времена долази грејна сезона и онда је џаба политичарима да причају да природног гаса има кад га нема", рекао је Сијарто.

Европска комисија предложила је 20. јула план којим се предвиђају хитне мере у циљу енергетске безбедности целе ЕУ у случају "изгледног сценарија" да Русија потпуно заустави испоруке гаса земљама чланицама.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да је неопходно да у свих 27 земаља ЕУ буде смањена потрошња гаса 15 процената како би Унија "прегурала" предстојећу зиму.

О новом скандалу Олафа Шолца прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА